Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Predsedníčka súdnej rady podáva návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Repákovej
Zdielať na

Predsedníčka súdnej rady podáva návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Repákovej

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková podala ďalší návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Okresného súdu Bratislava I, ktorá má prerušený výkon funkcie od 1. 11. 2019. Využitie práva podať takýto návrh odporučila predsedníčke Súdnej rady SR aj Súdna rada SR na svojom zasadnutí dňa 28. 10. 2019 Uznesením č. 217/2019. Podľa informácií TV JOJ ide o sudkyňu Miriam Repákovú.

"Predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková, vychádzajúc zo súčasnej právnej úpravy vidí závažný dôvod v osobnej integrite danej sudkyne, keďže po úkonoch orgánov činných v trestnom konaní, ako aj následnej medializácii mala táto sudkyňa primeraný priestor na to, aby sa osobne, alebo iným spôsobom, alebo prostredníctvom nezávislých justičných orgánov vyjadrila k danej veci, ktorá závažným spôsobom narúša dôveryhodnosť justície," znie stanovisko Súdnej rady. 

Repáková podľa Súdnej rady dostatočne nevysvetlila závažné informácie o jej možnom konaní nezlúčiteľnom so spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti.

"Týmto porušila povinnosť sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktorými sú morálny štandard a integrita sudcu. Predsedníčka súdnej rady SR navrhla disciplinárnemu senátu odvolanie z funkcie sudcu," píše ďalej Súdna rada. 

Nakoľko sudkyňa má prerušený výkon funkcie, predsedníčka Súdnej rady SR nenavrhla aj dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu, ale zároveň nevylučuje podanie takéhoto návrhu v prípade znovuujatia sa sudkyne výkonu funkcie predtým, ako budú medializované informácie náležite vysvetlené resp. vyšetrené OČTK.

Miriam Repáková bola zainteresovaná v kauze Technopol. "Sudkyňu Miriam Repákovú už v minulosti navrhol disciplinárne stíhať minister spravodlivosti Gábor Gál v súvislosti s jej činnosťou v kauze Technopol Servis. Sudkyňa dnes doručeným listom požiadala ministra spravodlivosti o prerušenie výkonu funkcie sudkyne. V žiadosti uviedla, že je to pre jej osobné a rodinné dôvody," informovala TV JOJ koncom októbra hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy