Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sudkyňa Repáková z kauzy Technopol požiadala o pozastavenie funkcie. Špeciálna komisia bude riešiť dotknutých sudcov
Zdielať na

Sudkyňa Repáková z kauzy Technopol požiadala o pozastavenie funkcie. Špeciálna komisia bude riešiť dotknutých sudcov

BRATISLAVA / V prípade zaistených sudcovských mobilov nastal posun. O dočasné prerušenie činnosti požiadala ďalšia sudkyňa. Súdna rada zároveň zriadila špeciálnu komisiu, ktorá odporučí ďalší postup. Dotknutým sudcom dala komisia aj možnosť vyjadriť sa, svoje závery by mala povedať v pondelok.

Komisia by mala počas dnešného dňa tiež odporučiť súdnej rade ako postupovať voči sudcom, ktorým NAKA zaistila mobilné telefóny počas razie v auguste. Sudkyňa Miriam Repáková z Okresného súdu Bratislava I. dobrovoľne požiadal o dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. Prvý o tom informoval denník SME. Jej meno sa spomínalo najmä v súvislosti s kauzou Technopol Servis, kde mala pomôcť ľuďom blízkym Mariánovi Kočnerovi ovládnuť firmu s majetkom okolo 20 miliónov eur. Týmto rozhodnutím sa pripravila o nárok poberať plat. Ak by jej výkon funkcie pozastavil disciplinárny senát, mala by nárok aspoň na
30 %.

"Sudkyňu Miriam Repákovú už v minulosti navrhol disciplinárne stíhať minister spravodlivosti Gábor Gál v súvislosti s jej činnosťou v kauze Technopol Servis. Sudkyňa dnes doručeným listom požiadala ministra spravodlivosti o prerušenie výkonu funkcie sudkyne. V žiadosti uviedla, že je to pre jej osobné a rodinné dôvody," informovala TV JOJ hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová. 

Dotknutí sudcovia nevystúpili s vysvetlením 

Medzi sudcami, ktorým zadržali mobilné telefóny  bola aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Vodič dvom sudcom už podali disciplinárne návrhy - sudca Vladimír Sklenka a sudkyňa Monika Jankovská. O nich už disciplinárne senáty aj rozhodli - bol im dočasne prerušený výkon sudcu. Súdna rada by mala rokovať aj o sudkyni Haitovej a Maruniakovej. Pokiaľ ide o sudkyňu Maruniakovú, tá je momentálne na materskej dovolenke čo ale neznamená, že na ňu nemôže byť podané disciplinárne konanie.​  

Andrea Haitová dnes ako jediná z pätice vystúpila s vysvetlením pred Súdnou radou. Tá dala predsedníčke na základe uznesenia právomoc. "Zvážiť podanie disciplinárnych návrhov voči sudcom, ktorí sa nedostavili pred komisiu," uviedla Lenka Praženková, predsedníčka súdnej rady.  

"Monike Jankovskej sa nepodarilo doručiť to pozvanie, resp. nedošla žiadna odozva. Ostatní kolegovia sa z rôznych dôvodov ospravedlnili," vyjadril sa šéf komisie Súdnej rady SR Dušan Čimo. 

Počas štvrtého rokovanie súdnej rady padlo aj nové meno šéfa špeciálnej komisie. Stal sa ním Dušan Čimo. Na stretnutí sa predsedníčky súdnej rady spýtal, "či budú dotknutí sudcovia zbavení mlčanlivosti." 

Súdna rada dovolila aj ďalších členov komisie. Dve sudkyne sa totiž vzdali mandátu pre účasť na grilovačke, na ktorej bol aj Marián Kočner. "Tá akcia zjavne nebola otvorená hocikomu, kto by okolo išiel a chcel sa trochu najesť," povedal člen súdnej rady Pavol Žilinčík. 

"Bola som na slušnej spoločenskej akcii, žiadna pokútna žúrka, kde v momente ako sa táto osoba objavila, som sa zdvihla a odišla, čo bolo preukázané," vysvetlila členka súdnej rady Marcela Kosová. 

Odporúčania komisie 

Komisia doposiaľ odporučila, aby na sudcov, ktorí nijak nevyužili možnosť veci vysvetliť, podali disciplinárny návrh. Taktiež navrhujú pozvať aj ďalších sudcov, aby sa preskúmal spôsob pridelenia sporného spisu sudkyni Haitovej. Tá mala rozhodovať v kauze zmeniek, v pôvodnom zložení senátu, ktorý o prípade rozhodoval ale nebola. Podľa Denníka N zaskakovala za kolegu, ktorý bol na dovolenke. 

 Členovia komisie si však zoberú pod drobnohľad aj majetkové priznania sudcov so zadržanými mobilmi. "Súdna rada vyhodnocuje majetkové priznania a prírastok, všetko ostatné je na OČTK," vyjadrila sa Lenka Praženková, predsedníčka súdnej rady. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy