Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na podnet Roberta Fica odložili všetky poslanecké návrhy. Opozícia hovorí o totalitných praktikách
Zdielať na

Na podnet Roberta Fica odložili všetky poslanecké návrhy. Opozícia hovorí o totalitných praktikách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci NR SR v utorok schválili návrh Roberta Fica, aby všetky poslanecké návrhy zákonov preradili na ďalšie rokovanie NR SR. Opozícia hovorí o porušení základných práv poslanca a podraze, iniciovala už zber podpisov pre zvolanie mimoriadnej schôdze. Robert Fico tento krok vníma ako predvolebnú kampaň opozičných strán a situáciu nazval cirkusom v národnej rade.

Národná rada SR (NR SR) sa v rámci 53. schôdze nebude zaoberať návrhmi zákonov, ktoré sú v prvom čítaní. Rokovať o nich budú na nasledujúcom zasadnutí pléna.

Parlament totiž schválil procedurálny návrh predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý ho odôvodnil vytvorením dostatočného priestoru na rokovanie o štátnom rozpočte. Fico predložil návrh v mene troch koaličných poslaneckých klubov.

Predseda opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič dal v reakcii na to hlasovať o zamedzení totalitných praktík koalície, ktorými vládne strany popierajú Ústavu SR.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger v tejto veci žiadal o okamžité zvolanie poslaneckého grémia a predseda NR SR Andrej Danko (SNS) jeho žiadosti vyhovel. Poslanecké grémium však prijalo rozhodnutie, že Ficov procedurálny návrh je v poriadku.

30 rokov od novembra 89 hovorí opozícia o totalitných praktikách

Opozícia sa búri a hovorí o porušení základných práv poslanca, iniciovať chce mimoriadnu schôdzu. "Zľakli sa verejnej diskusie, toho, čo predkladáme. Je to naša základná úloha, na základe Roberta Fica nám zobrali toto základné ústavné právo. Je to neuveriteľná hanba, neuveriteľné pošliapanie práv," prehlásil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. 

Poslankyňa NR SR a dvojka na kandidátnej listine mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová žiada vrátiť vyhodené poslanecké návrhy zákonov. "Týmto, čo Robert Fico urobil, neuráža nás ako poslancov, ale ľudí, ktorí za nami stoja," reagovala. 

"Toto je útok na občanov, nedovolia nám, zástupcom lúdi, pracovať. Robert Fico nám v tom zabránil. Momentalne zbierame podpisy, samozrejme, že zvoláme mimoriadnu schôdzu. Ľuďom chceme dokázať, že si túto prácu robíme dobre. Túto budovu nebude riadiť mafia," odkázala poslankyňa NR SR zo strany SaS Janka Cigániková. 

"Nemôžu nás zastrašiť, zastaviť, ak nebudeme držať spolu. Penta má Fica, za nami stoja ľudia. Ak budeme v tomto boji ďalej pokračovať, ukáže sa, čo je silnejšie,"  vyhlásil predseda strany Spolu-občianska demokracia Miroslav Beblavý. 

Poslanec NR SR a člen strany Progresívne Slovensko Martin Poliačik navrhuje označiť hlasovanie o vyhodení zákonov za neplatné, podľa jeho slov ide o porušenie Ústavy. 

"Pre mňa je to nepochopiteľné, je to úplne zbytočné, nerozumiem, co týmto docielili. Je to v rozpore s tým, prečo sme do parlamentu prišli - predkladať zákony," poznamenal poslanec NR SR zo strany Sme rodina Peter Pčolinský. 

"To, čo sa deje dnes v parlamente, je prejav arogancie. Ak chceme zmenu k lepšiemu, musíme si dvakrát rozmyslieť, koho budu občania voliť," zhodnotil Zsolt Simon, predseda mimoparlamentnej strany Maďarské fórum. 

Fico: Je to cirkus v národnej rade

Predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico vysvetlil, že v utorok zvolali koaličnú radu, na ktorej došlo k dohode všetkých koaličných strán, aby sa o návrhov zákonov už ďalej na pôde národnej rady nerokovalo. "Lebo to nemá absolútne žiadny vyznám. Na co budeme rokovať o zákonoch, ktoré sa nedajú dokončiť. Nie je ich možné v žiadnom prípade dorokovať. Keď oni navrhujú prekladanie zákonov, tak je to v poriadku," reagoval. 
Reakciu opozičných politikov označil za predvolebnú kampaň a nepovažuje ju za opodstatnenú. "Toto je posledná schôdza národnej rady, poslanci chcú tvrdo zneužiť pôdu parlamentu. Ak si chcú robiť predvolebné mítingy, nech idú von medzi ľudí, prečo má národná rada rokovať zbytočne. Je to cirkus v národnej rade. Tento krik tu počúvame od rána do večera. Normálne divadlo opozičné, čo sa tu deje, nič iné. Ja nechcem predvolebnú kampaň na pôde národnej rady, tu sa schvaľujú zákony," odkázal Robert Fico. 
"Opozícia vie, že predložia desiatky zákonov, ktoré nie je možné dorokovať. Prečo zrazu pred Vianocami, keď vedia, že druhé a tretie čítanie nemôže byť, predkladajú tieto zákony, prečo nie doteraz," opýtal sa Robert Fico.  

Predseda vládnej strany Smer-SD sa vyjadril aj k mimoriadnej schôdzi, ktorú plánujú iniciovať predstavitelia opozičných strán. "Ak príde návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, my určite takýto návrh nepodporíme," odpovedal Robert Fico. Zároveň podotkol, že ak aj nejakú schôdzu ešte poslanci zvolajú, zaoberať sa na nej budú vrátenými zákonmi zo strany prezidentky Zuzany Čaputovej, prípadne predloženým návrhom o stratifikácii nemocníc. 
Odídenci z SAS skončili v Demokratikej strane, ktorá však zatiaľ nemá také vysoké preferencie, aby čo i len tesne preliezla do parlamentu. Ponuku však galkovci dostali od Igora Matoviča. Nie však hocijakú. Na kandidátke by totiž nemali byť práve kľúčové mená. Čas na dohodu sa pritom dramaticky kráti. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy