Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
VIDEO: Polícia zverejnila zábery miliardovej krádeže šperkov
Zdielať na

VIDEO: Polícia zverejnila zábery miliardovej krádeže šperkov

DRÁŽĎANY / Nemecká polícia zverejnila zábery z bezpečnostnej kamery umiestnenej v bývalom kráľovskom paláci. Zachytáva dvoch lúpežníkov, ktorí sekerami postupne rozbíjajú vitríny so šperkami.

"Toto je útok na kultúrnu identitu všetkých Sasov a tiež na Slobodný štát Sasko,"  vyhlásil minister vnútra Roland Wöller. Medzičasom pracovníci múzea vyzvali lúpežníkov, aby šperky nerozoberali a neroztavili, vzhľadom na ich nevyčísliteľnú hodnotu.

Pozrite si celý záznam z krádeže: 

"Muselo to byť dobre naplánované, lebo dostať sa do takej vitríny je veľmi zložité a nie je veľmi jednoduché rozbiť tie sklá. Rozbíjali to sekerou," dodal Wöller. Zlodeji najskôr mali zapáliť elektrorozvádzač, aby prerušili dodávku prúdu do jedného z najznámejších múzeí. Potom do budovy prenikli cez zamrežované okno, takže išlo o osoby útlejšieho vzrastu. Z klenotnice si odniesli šperky z 18. storočia.

Na mieste tejto najväčšej krádeže od konca 2. svetovej vojny sa nachádzal aj náš reportér Martin Krpač. Podľa jeho zistení polícia bola na mieste do piatich minút, zlodeji to však celé stihli za asi dve minúty. 

Polícia nevylúčila, že zlodeji mali komplica, ktorý na dvojicu čakal v aute, naložil ich a utiekli. Pokojne môžu byť už v zahraničí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy