Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Michaela prišla o mamu ako dieťa. Pre TV JOJ prehovorila o beštiálnom spôsobe, ktorým ju vrah zabil
Zdielať na

Michaela prišla o mamu ako dieťa. Pre TV JOJ prehovorila o beštiálnom spôsobe, ktorým ju vrah zabil

SNINA / Svoju milovanú mamu stratila Michaela zo Sniny ešte ako dieťa presne na Deň matiek. 36-ročná Monika odišla z tohto sveta pred siedmimi rokmi beštiálnym spôsobom- vrah ju znásilnil, dobil na smrť a natlačil do šachty na chodbe bytovky, kde bývala. Jej dnes už dospelá dcéra teraz po siedmich rokoch prvýkrát prehovorila. Jej rozhodnutie hovoriť s redaktorkou televízie JOJ otvorene o násilí ovplyvnila aj vražda Violy, ktorá taktiež pochádzala zo Sniny. Po celom svete sa práve dnešným dňom začínajú akcie zamerané na elimináciu násilia na ženách. Medzinárodná kampaň bude trvať 16 dní.

Michaela- krásne mladé dievča, ktoré vo svojom srdci už vyše sedem rokov nosí nesmiernu bolesť. O milovanú mamu ju vrah pripravil presne v Deň matiek. "Zomrela brutálnou smrťou, kedy ju 23 alebo 24-ročný Ján zabil. Vedela som, že je to mamka, pretože som ju spoznala. Aj keď som našim dôverovala, že ju zrazilo auto, ale ja som ju videla v tej kaluži krvi v šachte zabitú," opísala tragickú udalosť Michaela. Mala vtedy iba 12 rokov. S jej násilnou smrťou sa dodnes nevyrovnala. 

Vraha Moniky policajti vypátrali hneď na druhý deň po vražde. Hoci mu hrozil výnimočný trest za obzvlášť brutálnu vraždu, sudca mu napokon vymeral 18 rokov za mrežami. Minulý rok mu však trest o jeden a polroka znížili. "V čase výkonu odpykávania trestu u daného páchateľa došlo k zmene právnej úpravy v tom smere, že Ústavný súd SR vyslovil, že takzvaná asperačná zásada je protiústavná. Páchateľ požiadal o obnovu konania a trest mu bol znížený," vysvetlila právnička Valéria Brečková. 

Zníženie trestu v prípade takejto ohavnej vraždy však nahnevalo aj mnohých ďalších ľudí, ktorí svoje reakcie píšu na sociálne siete. Dcéra zavraždenej Moniky sa už obrátila aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. "Pani prezidentka sa o prípad slečny Michaely bude zaujímať. Dnes pri príležitosti boja proti násiliu páchaného na ženách prijala v Prezidentskom paláci zástupkyne mimovládnych oragnizácií, ktoré sa touto problematikou zaoberajú," vyjadril sa hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 Pozostalí obetí násilných trestných činov majú právo na náhradu nemajetkovej ujmy. "Bohužiaľ, mnoho obetí trestných činov nemajú vedomosť, že takýto zákon existuje, a že majú možnosť žiadať satisfakciu priamo od ministerstva spravodlivosti,"  pokračovala právnička Brečková. 

Stačí do jedného roka od spáchania skutku a odsúdenia páchateľa poslať písomnú žiadosť na ministerstvo spravodlivosti. Peniaze sú však v takýchto prípadoch väčšinou to posledné, na čo pozostalí myslia.  



 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy