Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Strašiť deti školou nie je správne. Psychologička radí, ako zvládnuť vašich školákov
Zdielať na

Strašiť deti školou nie je správne. Psychologička radí, ako zvládnuť vašich školákov

BRATISLAVA / Po dvoch mesiacoch prázdnin sa 2. septembra začal nový školský rok a pravdu povediac, niekedy je to väčší stres pre rodičov ako pre ich deti. A občas urobia rodičia aj oveľa viac chýb ako deti. Psychologička Gabriela Herényiová vysvetľuje, či je chyba, ak svoje deti rodičia strašia školou. Rodičom poradí aj to, akým chybám sa pri autoritatívnej výchove vyhnúť.

Podľa psychologičky je obrovskou chybou, ak rodičia svoje deti strašia školou, konkrétne vetou - no počkaj, veď v škole s tebou urobia poriadok. Ak si s dieťaťom neviete rady, rozhodne by ste sa na školu obracať nemali. Dnes je v školách stále väčším problémom aj to, že učitelia strácajú u detí autoritu. "Kedysi to bolo tak, že prišli sami rodičia a poprosili pána učiteľa nech je prísny, nech  dbá na to dieťa. Teraz je to naopak. Teraz je to naopak, rodičia hľadajú tie cestičky ako prísť za učiteľom a prosiť ho, aby vyhovel dieťaťu jeho požiadavkám, že ešte nie je zvyknutý, zrelý. Vlastne akoby sme stále chceli, aby zneisťovali sami deti," vyjadrila sa psychologička Gabriela Herényiová. 

Aký spôsob autority je správny?

Otázkou zostáva, čo je skutočne správne. To čo bolo kedysi alebo teraz? Odborníčka tvrdí, že učiteľská autorita by sa do školských tried mala rozhodne vrátiť. Postavenie učiteľa sa totiž za posledné roky zdegradovalo. "Keď si uvedomíme, že dieťa strávi v škole oveľa viac hodín ako doma s rodičmi, tak je to nesmierne dôležitý činiteľ pre to dieťa," podotkla ďalej. 

Časy sa ale zmenili aj vo vzťahu rodič - dieťa. Aj v tomto vzťahu čoraz viac funguje takzvaná bezautoritatívna výchova detí. Už si totiž rodič musí svoje dieťa niečím akoby kupovať. "Sú deti, ktoré majú všetko. Niekedy je to naozaj kríza z nadbytku, že majú strašne veľa všetkého, nič si nevážia. Rodič dá niekedy príkaz, zákaz ale nikdy ho nedodrží, nemá na to čas. Žijeme strašne uštvanú dobu," vysvetlila Herényiová. 

Psychologička v rozhovore upozorňuje aj na problémy detí s ranným vstávaním. Množstvo rodičov totiž ani len netuší, že ich deti v noci brázdia sociálne siete. Viac sa dozviete v rozhovore vyššie. 

Pozrite si reportáž, ako by mala vyzerať strava pre školákov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy