Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Alkohol tester v povinnej výbave auta
Zdielať na

Alkohol tester v povinnej výbave auta

BRATISLAVA, VARŠAVA / Polícia už zverejnila výsledky pitvy vodiča, ktorý na rýchlostnej ceste R1 spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu. Bol opitý. Preto je na mieste otázka, či sú prísne tresty dostatočným riešením. V zahraničí proti opilcom na cestách bojujú aj posilnením prevencie.

Alkohol zabíja

V protismere a v plnej rýchlosti. Nikto si jazdu vodiča nedokázal vysvetliť, ale alkohol vysvetľuje veľa. V krvi mal podľa pitevnej správy takmer dve promile. "Čo máme z toho, že ten človek pôjde na niekoľko rokov do väzenia, keď stratíme blízku osobu vinou opitého vodiča," povedal hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka.

Problém opilcov nie je iba u nás na Slovensku, ale dotýka sa väčšiny európskych krajín. V Poľsku sa však rozhodli ísť trochu inou cestou - cestou prevencie. Pred jazdou si budete musieť fúknuť. "Treba si preveriť, či nemám v tele alkohol a nespoliehať sa na svoj pocit," upozorňuje hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva pre závislosti Ľubomír Okrúhlica.

Alkohol tester v povinnej výbave

"Ide o povinné vozenie alkohol testeru so sebou. Môže zabrániť mnohým nešťastiam. Ten, kto ho použije, si sadne do auta a vediac, že má zbytkové promile, nebude šoférovať," dodáva Ciarka.

"Jedna vec je mať alkohol tester v aute ako povinnú výbavu a druhá, ho aj  používať. To sú dve diametrálne odlišné veci,"
myslí si dopravný konzultant Maroš Palesch. Nápad dobrý, ale myslieť si, že vodič v takomto stave bude pred jazdou fúkať, je naivné. Testery skôr môžu pomôcť tým poslušnejším vodičom, ktorí opičku po búrlivom večeri nedokážu odhadnúť.

Červené ŠPZ ako výstraha

"Neplánujeme zaviesť dreger ako povinnú výbavu vodiča. Len v minulom roku 1 6560 vodičov nad 1 promile, nešlo o zbytkový alkohol," uviedla Lucia Garajová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. Podľa technika Miroslava Wunderlicha, sa cena alkohol testera pohybuje od 10 do 120 eur a podľa neho, je to už v dnešnej dobe bežná výbava auta.

"Ak si niekto vypije a bude chcieť ísť, nepotrebuje tester. Je to o jeho svedomí," myslí si obyvateľ Krakova. Pripravujú sa aj iné opatrenia, alkohol testery sú iba začiatkom. "Vodič, ktorý má z minulosti záznam za jazdu pod vplyvom alkoholu, bude mať evidenčné čísla červenej farby," dodal hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy