Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak mor ošípaných zasiahne veľkochov, hrozí katastrofa. Veterinári už vyzvali poľovníkov na hromadné strieľanie diviakov
Zdielať na

Ak mor ošípaných zasiahne veľkochov, hrozí katastrofa. Veterinári už vyzvali poľovníkov na hromadné strieľanie diviakov

BRATISLAVA / Od pondelka na Slovensku pribudli ďalšie tri prípady Afrického moru. V obci Brehov v infekčnej oblasti v okrese Trebišov vírus zistili u jednej domácej a dvoch diviakov. Od rána v troch dedinách utrácali všetky ošípané. Ak sa mor dostane aj do našich veľkochovov, poľnohospodári hovoria o katastrofe a možnej úplnej likvidácii slovenského chovu ošípaných.

Zástupcovia poľnohospodárov, veterinárov a zväzu chovateľov prasiat  spoločne vystúpili s výzvou na striktné dodržiavanie veterinárnych a hygienických predpisov. Tiež s tým, aby si chovatelia kupovali mláďatá výhradne z certifikovaných slovenských chovov, používali certifikované krmivo a prijali opatrenia pred možným zavlečeným nákazy.

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš konštatoval, že na Africký mor neexistuje vakcína a jedinou možnosťou je utrácanie zvierat. Všetci zhodne zároveň vyzvali poľovníkov na hromadné strieľanie diviakov, ktorí sú najpravdepodobnejšou príčinou nákazy. Poľovníci môžu pritom legálne používať zakázané spôsoby lovu. Do postihnutého trebišovského okresu v stredu dovezú chladiace boxy, kde budú poľovníci môcť zastrelené divé svine uskladniť. Veterinári lákajú poľovníkov aj na zvýšenú odmenu. Za bachyňu dostanú 160 eur.

Divé svine sa ocitnú aj na rokovaní vlády, ktorá má na stole materiál o ďalšom zvyšovaní odmien. "Diviak aj v tej juhovýchodnej časti Slovenska zohráva hlavnú úlohu zdroja nákazy, no a pokiaľ sa stretnú dva faktory, že pozitívny diviak a poviem nepozorný chovateľ, tak to je určite potom kontaminácia," povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. 

Základné pravidlá pri chovaní 

Veterinári zverejnili základné pravidlá, ktoré majú chovatelia dodržiavať. Väčšina z vyše pol milióna domácich prasiat na Slovensku sa chová na obrích farmách práve na ohrozenom juhu krajiny. Ak by sa mor dostal aj do nich, malo by to okrem miliónových strát zdrvujúce následky už pre aj tak nízku sebestačnosť v chove ošípaných, keď len každé piate prasa, ktoré zjeme, pochádza zo Slovenska. A situácia by sa naprávala roky.

Podľa šéfa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Emila Macha, by to znamenalo katastrofu a aj možnú likvidáciu chovu ošípaných na Slovensku. "Pokiaľ by sa africký mor ošípaných vyskytol v tých zásadných chovoch, ktoré som hovoril, viem zrátať na prstoch dvoch rúk, tie dôsledky, nielen ekonomické, ale aj hospodárske by boli výrazné," upozornil Emil Macho, predseda  Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

"Chovy jednak rimavskosobotsko, lučenecko sú najviac ohrozené z Maďarska," dodal Andrej Imrich, zo Zväzu chovateľov ošípaných. Africký mor sa číri po celom svete. Podľa zväzu chovateľov ošípaných, cena bravčového stúpla už o 50%.

Veterinári postupne likvidujú ošípané, viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy