Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medici diskutovať chcú, vedenie nemocníc vraj nie
Zdielať na

Medici diskutovať chcú, vedenie nemocníc vraj nie

BRATISLAVA / Nepočúvajú nás a ak sa aj s nami stretli, nič sa nezmenilo. Študenti medicíny počas kauzy plesní v nemocniciach upozorňovali na to, že ich komunikácia s vedením nemocníc viazne. Alebo nie je žiadna. Trvá to už niekoľko rokov. Podľa riaditeľov nemocníc sa diskusii s medikmi nebránia.

"Nebránime sa, naopak, budeme veľmi radi, keby prišli ku nám. Nikdy sa nám zatiaľ neozval, takže pokiaľ prídu, budeme radi s nimi o týchto veciach diskutovať," povedal vo štvrtok generálny riaditeľ FNsP Igor v Žiline Stalmašek. 

Počas zbierania fotografií plesní zo slovenských nemocníc medikov, podľa slov ich zástupcov, riaditelia nekontaktovali. Veci sa začali hýbať až po tom, čo sa medici uplynulý týždeň stretli s premiérom i ministerkou zdravotníctva. Napriek pozvaniu na pravidelné stretnutia vedenia rezortu s vedením nemocníc, riaditeľov oslovili aj sami. Konkrétne dátumy zatiaľ ale nepadli.

"Počas samotnej akcie sa nám nikto neozval. Po stretnutí s premiérom sme kontaktovali hovorkyňu UNB. Chceli sme s nimi nadviazať kontakt, keďže vedenie UNB sa teraz zmenilo," hovorí zástupkyňa študentov medicíny v Bratislave Silvia Slopovská.

"My sme inciovali hneď po stretnutí, ktoré sme mali na ministerstve zdravotníctva a úrade vlády, taktiež stretnutie s riaditeľmi nemocníc. Zatiaľ, bohužiaľ, nebolo to vypočuté," dodal zástupca medikov z Košíc Jakub Jánošík. A je jasné, že problémov, ktoré by spolu mohli a aj mali preberať, je dosť. "My budeme komunikovať s tými študentami a budeme sa snažiť ich naviazať k tomu, aby aj svojou mierou prispeli k tomu, aby ten priestor, ktorý majú, využívali tak, ako ho majú. Nechcem ísť teraz tým systémom, že aký požičaj, taký vráť, ale častokrát aj my máme informáciu, v akom stave sa nachádzajú tie šatne," povedala riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková.

Medzi fotografiami, ktoré sa ocitli v čiernej knihe slovenských nemocníc odovzdanej premiérovi, totiž boli aj tie zo šatní medikov v Bratislave. "Následne by sme chceli s nimi prebrať podmienky praxe, či už letnej alebo aj počas školy," dodáva Slopovská. 

Viaceré témy sa dostanú aj na rokovanie, ktoré na svojej pôde o niekoľko týždňov chystá ministerstvo zdravotníctva. Medici sa chcú vrátiť aj k plesniam, napriek dôkazom, že sa nafotené priestory opravili alebo opravujú a aj napriek vyhláseniu riaditeľov. "Bolo aj spomenuté, že je to v katakombách a pacient neprichádza do kontaktu s tým prostredím. Vôbec to nie je pravda. Už len keď si predstavíme, že vo väčšine tých priestorov, ktoré boli odfotené, tak sa tam nachádza buď úschovňa prádla, ktoré sa potom poskytuje pacientom alebo sterilizačné miestnosti," vysvetlil Jánošík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy