Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako je to s manželstvami homosexuálnych párov vo svete
Zdielať na

Ako je to s manželstvami homosexuálnych párov vo svete

BRATISLAVA / Zákonodarcovia na Tajwane prepisovali históriu. Ako prví v celej Ázii totiž legalizovali manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Urobili tak krátko pred vypršaním dvojročnej lehoty, danej tajvanským ústavným súdom. Ten už v roku 2017 rozhodol, že homosexuáli a lesby majú právo na manželstvo. Pozreli sme sa na to, aká je situácia vo svete.

Tajvan má silnú homosexuálnu komunitu. Aj napriek tomu očakávali mnohí dnešné hlasovanie s obavami. V kontroverznom minuloročnom referende sa totiž proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia postavili dve tretiny voličov. Poslanci napokon v dnešnom hlasovaní jasnou väčšinou schválili najliberálnejšiu z navrhovaných podôb zákona. Osoby rovnakého pohlavia budú mať úplné manželské práva v otázkach daní, poistenia, či starostlivosti o deti. Dostanú aj obmedzenú možnosť adopcie detí.

"Ja osobne sa nikdy oženiť nechcem. Tak prečo podporujem sobáše osôb rovnakého pohlavia? Lebo si myslím, že získanie aj takého práva je cestou k tomu, aby ľudia uznali, že táto skupina ľudí existuje. To je základ," hovorí tajwančan Sean Wang.

Tajvan sa stal 27. krajinou na svete, ktorá umožňuje homosexuálne sobáše. Najviac, 17 krajín, kde je to povolené, je v Európe. Ako prvé to už pred 18 rokmi umožnilo Holandsko. Potom to uzákonili aj v Belgicku, Španielsku, Nórsku, Švédsku, Portugalsku, na Islande, v Dánsku, Francúzsku, Británii, Luxembursku, Írsku, Fínsku, v Nemecku, na Malte. A od januára tohto roku umožňuje homosexuálne sobáše aj Rakúsko. V susednom Česku je od roku 2006 možné registrované partnerstvo. To je povolené aj v Estónsku.

Mimo Európy sobáše osôb rovnakého pohlavia na celoštátnej úrovni umožňuje Argentína, Brazília, Uruguay, Kolumbia, Kanada, Spojené štáty americké, Austrália a Nový Zéland. Izrael uznáva homosexuálne sobáše, ak boli uzavreté v cudzine. Pri téme homosexuálnych sobášov je určite kontroverzná Afrika. Tam sa v roku 2006 stala Juhoafrická republika prvou a jedinou krajinou na tomto kontinente, ktorá uzákonila homosexuálne sobáše. V iných končinách Afriky sa však homosexuáli nemajú tak dobre ako v Juhoafrickej republike. Podľa odhadov sú v ďalších 34 afrických krajinách naopak zákony, ktoré homosexualitu zakazujú, či trestajú. Gejovia a lesby bojujú za možnosť sobášov, či aspoň registrovaného partnerstva, nielen preto, že chcú oficiálne spečatiť svoj vzťah, ale aj z mnohých praktických dôvodov, ktoré im zjednodušujú život.

Taiwan urobil historické rozhodnutie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy