Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sľuboval Rusom štátne zákazky výmenou za podporu, teraz odstúpil
Zdielať na

Sľuboval Rusom štátne zákazky výmenou za podporu, teraz odstúpil

VIEDEŇ / Rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache rezignoval na svoju funckiu deň po prevalení škandálu s videonahrávkou, na ktorej dohaduje biznis s ľuďmi, o ktorých si myslel, že sú zástupcovia vplyvných ruských oligarchov. Strache povedal, že sa stal "obeťou cieleného politického útoku". Vo funkcii ho nahradí momentálny minister dopravy Norbert Hofer.

Rakúskom otriasa korupčný škandál potom, ako sa  vicepremiér Strache objavil na videozázname, na ktorom hovorí o štátnych zákazkách pre údajných ruských investorov výmenou za podporu v kampani. Zjavne hovoril aj o možnostiach nelegálneho financovania krajne pravicovej Strany slobodných, ktorej šéfuje. 

Oznámil, že odchádza, aby zabránil ďalšiemu poškodzovaniu vlády a vyhlásil, že sa stal "obeťou cieleného politického útoku", ktorý používal protizákonné metódy.

Video bolo podľa portálu BBC nakrútené na španielskom ostrove Ibiza v roku 2017 a v piatok ho v rámci spoločnej reportáže zverejnili Der Spiegel a Süddeutsche Zeitung.

Zatiaľ nie je jasné, kto zorganizoval stretnutie a kto nakrúcal zábery. Vidno na nich Stracheho a Johanna Gudenusa, ďalšieho politika Strany slobodných, ako sa rozprávajú so ženou, ktorá sa vydávala za neter ruského oligarchu. Vravela, že hľadá možnosti, ako investovať v Rakúsku.

Obaja politici pijú a fajčia, sediac na pohovkách. Žena navrhla napríklad kúpiť 50% vlastnícku účasť v rakúskom denníku Kronen-Zeitung a zmeniť jeho redakčné smerovanie smerom k podpore Strany slobodných. Strache vymenoval niekoľkých novinárov, ktorých by z denníka "vytlačil". Taktiež sa zdá, že žene navrhoval vybavenie štátnych zákazok. 

Skvelé vzťahy s Ruskom má aj ďalšia členka rakúskej vlády, ktorej prišiel na svadbu osobne zagratulovať ruský prezident Putin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy