Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Peter Pellegrini: Na kontrolu policajných lustrácií by teraz stačili občianske preukazy s čipom
Zdielať na

Peter Pellegrini: Na kontrolu policajných lustrácií by teraz stačili občianske preukazy s čipom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril ku kontrole policajných lustrácií. Podľa jeho slov by na začiatok stačilo, aby si každý policajt zabezpečil a používal občiansky preukaz s čipom. Ministerka vnútra Denisa Saková sa v stredu ešte pred zasadnutím kabinetu pritom odvolala na policajného prezidenta Milana Lučanského. Ten totiž zavedenie zamestnaneckých kariet spomínal už v minulosti.

"Kartičky budú aktuálne, keď ich obstaráme. Čaká nás ako prvý krok rokovanie s úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, pretože radi by sme celý ten projekt financovali z európskych štrukturálnych fondov," vyjadrila sa ministerka vnútra Denisa Saková. Ak by takéto financovanie nebolo možné, museli by sa podľa ministerky zdroje nájsť na ministerstve vnútra. V tejto súvislosti sa ako náklady spomínala suma 13 miliónov eur. Premiér Peter Pellegrini ale v stredu zároveň skonštatoval, že je "odporcom nových kartičiek".

"Využime to, čo máme," zdôraznil Pellegrini s tým,  že policajnému prezidentovi nič nezakazuje, dáva mu len dobre mienenú radu. Legitimácia elektronickými občianskymi preukazmi pri lustrácii by podľa premiéra teda na začiatok mala byť dostačujúca. 

Problematika policajných lustrácií sa do povedomia dostala v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka. Ten bol podľa medializovaných informácií lustrovaný v policajných databázach. V súvislosti s lustráciami sa hovorilo aj v prípade prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. V súvislosti s kauzou poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča sa zase spomínali lustrácie viacerých novinárov. 

Úrad inšpekčnej služby taktiež preveroval tvrdenia Tibora Gašpara o lustrácii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy