Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze lustrácie zavraždeného Kuciaka začali trestné stíhanie, prezradila SaS
Zdielať na

V kauze lustrácie zavraždeného Kuciaka začali trestné stíhanie, prezradila SaS

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite na Úrade inšpekčnej služby začal trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a pre prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi v súvislosti s lustráciou zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Uviedol to hovorca opozičnej strany Sloboda a Solidarita Róbert Buček, pričom o tejto skutočnosti listom informovali poslanca Jozefa Rajtára, ktorý vo veci začiatkom marca podal trestné oznámenie.

Dôvodom podania trestného oznámenia podľa neho bolo, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar alebo šéf finančnej spravodajskej jednotky Pavol Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tibor Gašpar tvrdil, že lustrácia Jána Kuciaka súvisela s prípadom Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča. "Ten však bol uzavretý v máji 2017 podaním obžaloby na súd, pričom prvé pojednávanie bolo 3. augusta. Predmetná lustrácia zavraždeného novinára Jána Kuciaka sa mala odohrať až na jeseň 2017. Navyše bolo preukázané, že medzi 28 lustrovanými novinármi v prípade vyšetrovania Rybaniča nefiguroval Ján Kuciak," uviedol Rajtár. Dodal, že verí, že začaté trestné stíhanie bude objektívne a spravodlivo uzavreté, pričom padne aj obvinenie.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vypovedal k lustrácii zavraždeného Jána Kuciaka na Národnej kriminálnej agentúre začiatkom marca. Podľa medializovaných informácií poprel vyjadrenie bývalého šéfa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, že lustráciu Kuciaka nariadil. O lustráciách v policajných databázach sa hovorilo aj v prípade plánovaných vrážd dvoch prokurátorov a advokáta Daniela Lipšica.

Poslanec Jozef Rajtár podal začiatkom marca na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre výroky bývalého šéfa polície Tibora Gašpara v súvislosti s lustrovaním zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy