Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Škola v Barcelone zakázala knihy o Karkulke a Šípkovej Ruženke. Sú vraj sexistické
Zdielať na

Škola v Barcelone zakázala knihy o Karkulke a Šípkovej Ruženke. Sú vraj sexistické

BARCELONA / Deti základnej školy si už z knižnice nebudú môcť požičať a prečítať klasické rozprávky ako sú Šípková Ruženka či Červená Karkulka. Školská komisia došla k záveru, že príbehy sú príliš sexistické. Z miestnej knižnice tak zmizla takmer tretina rozprávok.

O vyradení kníh rozhodla školská komisia pre rovnosť pohlaví. Došla totiž k záveru, že asi 200 rozprávkových príbehov v ponuke miestnej knižnice je "sexistických" a prispieva tak k šíreniu stereotypu o mužskej a ženskej roly, informovali španielske média. 

Z oddelenia pre deti do 6 rokov v barcelonskej škole zmizlo po hodnotení komisie asi 30 percent knižiek. Ako kritérium pri hodnotení slúžilo mimo iné aj to, koľko postáv v príbehu je mužských a koľko ženských, aké role zastávajú a koľko je v deji násilie. 

Popri rozprávke o Karkulke, ktorú zožerie vlk a potom ju zachráni poľovník, nezostalo v škole ušetrený ani príbeh o svätom Jurajovi. V tom podľa legendy statočný rytier premôže draka a zachránenej princeznej dá červenú ružu, ktorá vyrástla na mieste boja z dračej krvi.

Hodnotenie kníh je súčasťou katalánskeho projektu "Knižnica a rovnosť pohlaví." Katalánska vláda sa k stiahnutiu rozprávok z regálov školskej knižnice vyjadriť nechcela. Kriticky sa ku kauze postavila napríklad madridská politička z Ľudovej strany Isabel Ayus. "Také rozprávky vychovali celé generácie. A pokiaľ sa rodičom nektoré z nich zdajú pre deti nevhodne, tak nech im ich nečítajú, ale tradičné príbehy by sme nemali démonizovať," povedala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy