Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pod Tatrami vyťahujú zimné bundy, opäť nasnežilo
Zdielať na

Pod Tatrami vyťahujú zimné bundy, opäť nasnežilo

TATRY / Podtatranci musia zo šatníkov opäť vytiahnuť zimné oblečenie. Po polnoci začalo na mnohých miestach husto snežiť, takže po jarnej atmosfére spred niekoľkých dní tam nie je už ani stopy.

​Tatry, Zmagurie aj celá Podtatranská oblasť sú opäť zasypané snehom. Dopoludnia to doposiaľ nespôsobilo veľké problémy na cestách. Vozovky sú po príjemných jarných dňoch ešte teplé, a tak sa sneh na nich našťastie roztopil.

Riaditeľ podtatranských cestárov povedal, že zatiaľ nemajú nezjazdný úsek. Najhoršie sú na tom Vernár a aj Spišská Magura, kde od rána uviazlo pár kamiónov i nákladných aut. Aj keď sme uprostred už jarného mesiaca apríl, tu ešte treba mať po ruke snehové reťaze.

​Obnovená údržba v Prešove

Správa údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja obnovila v noci zo štvrtka na piatok zimnú údržba. Stalo sa tak v súvislosti s aktuálnym počasím. V noci boli v službe pracovníci v troch zo siedmich oblastných stredísk, v ďalších štyroch boli cestári v pohotovosti.

Ako informoval riaditeľ SÚC PSK Marcel Horváth, zimnú údržbu pôvodne skončili cestári na konci marca. V súvislosti s aktuálnym počasím však boli od štvrtkového večera v službe pracovníci všetkých stredísk v oblastiach Poprad, Stará Ľubovňa a Prešov. Celkovo sa nočná služba týkala zhruba 50 zamestnancov. "V Starej Ľubovni, Spišskej Starej Vsi a Poprade snežilo už večer, ale teplota vozovky bola 5-6 stupňov, čiže nebolo potrebné používať chemický posyp. V noci a ráno boli zasnežené cesty okolo Levoče a najmä horský priechod Vernár, kde to bolo intenzívnejšie a údržba trvala možno dlhšie ako obvykle, ale vážnejšie komplikácie ani nehody neboli hlásené. Situáciu vodičom komplikovalo skôr to, že niektorí už mali prezuté pneumatiky,“ zhodnotil Horváth.

V pohotovosti sú cestári v strediskách vo Svidníku, Humennom, Bardejove a Vranove nad Topľou. Na každom zo stredísk sú pripravené minimálne dva sypače a nakladač. "Vzhľadom na predpoveď počasia to tak bude aj počas víkendu,“ uviedol Horváth. Dodal, že napriek tomu, že už mali sezónu ukončenú, majú k dispozícii ešte dostatok posypového materiálu. Obmedzením podľa neho nie je ani finančné zabezpečenie pokračovania zimnej údržby. "Náklady na zimnú údržbu sú momentálne 6,2 milióna eur. Uvidíme, ako dopadne tento víkend, ale stropom by malo byť 6,5 milióna, čo je zhruba rovnaká suma v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma sezónami. Spotrebovali sme zatiaľ približne 40 tisíc ton kameňa a okolo 20 tisíc ton soli. Aj v tomto ukazovateli sezóna tiež nie je porovnateľná s najhoršími zimami,“ konštatoval riaditeľ SÚC PSK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy