Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Protestujúci farmári vyhlasujú ostrý štrajk, na ďalšom postupe sa ešte dohodnú
Zdielať na

Protestujúci farmári vyhlasujú ostrý štrajk, na ďalšom postupe sa ešte dohodnú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Deň po vyjadrení ministerky Gabriely Matečnej reagovali aj farmári, ktorí pred 2 dňami prišli do hlavného mesta protestovať. Počas ich tlačovej besedy vyhlásili, že na Slovensku sa nemajú s kým rozprávať a s Úradom vlády sa naťahujú len o slovíčka. Za jediný svetlý bod rokovania na Úrade vlády označili vyhlásenie ministerky vnútra. Jeden z farmárov dnešným dňom dokonca podáva trestné oznámenie na ministerku Matečnú za trestný čin ohovárania.

Tlačovú besedu farmárov otvoril šéf protestu Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov, ktorý sa poďakoval všetkým ľuďom, policajtom, primátorovi Vallovi a celej Bratislave, za ostrý štrajk, ktorý zahájili po rokovaní na Úrade vlády. "Signál od pána premiéra, že budú ministrom zadané domáce úlohy na stretnutí nezaznel," uviedol Magdoško. Malí a strední farmári, geodeti a lesníci po stredajšom rokovaní vlády odchádzali sklamaní, stretnutie s premiérom a ministrami totiž nenaplnilo ich očakávania. Ako jediné pozitívum rokovania označili prísľub ministerky vnútra o zriadení envirokobry, ktorá by mala riešiť zneužívanie agrodotácií a už avizovaný prísľub agrorezortu o riešení pozemkových úprav. Jediný svetlý bod tohto stretnutia bolo vystúpenie ministerky vnútra, že bude 100 vyšetrovateľov v kraji rozdelených," vyjadril sa Magdoško.


Farmári sa nemajú s kým rozprávať

"Rozpracovali sme štyri základné požiadavky, ktoré bolo možné splniť okamžite alebo v krátkom časovom horizonte. Na rokovaní došlo k bagatelizovaniu našich zámerov, cieľov a snahy. Jediný výstup je, že už nemáme žiadneho partnera na rozhovor. Snažili sme sa komunikovať, nemáme sa jednoducho s kým rozprávať," poznamenala Lucia Galová z Vidieckej platformy. Podľa slov farmárov nie je na Slovensku relevantné združenie , ktoré by zastupovalo malých a veľkých farmárom, sú tu len oni. 

Stretnutie na Úrade vlády a celú momentálnu situáciu považujú za veľmi nešťastnú. Ako sa vyjadrili za všetkých farmárov, lesníkov či geodetov, naťahujú sa s kompetentnými len o slovíčka, ktorými by ešte doložili dôkazy, ktoré majú. "Celé to považujeme za nešťastné a bezvýchodiskové čo sa týka komunikácie so štátnymi orgánmi," dodala Galová. 

​Podľa slov farmárov sa ich Matečná snažila len rozdeliť. Vytvoriť skupiny dobrých a zlých, no ako sami uviedli - nepodarilo sa jej to a ani sa jej to nepodarí. Všetci totiž držia spolu, a to sa týka aj lesníkov či geodetov. "Geodeti by mohli byť spokojní. Za 10 rokov to ale nie je taká spokojnosť. To čo sa vám podarilo urobiť s farmármi, že ste vytvorili dobrých a zlých, to sa vám pani ministerka s geodetmi nepodarí, my sme jednotní," vyhlásil Bulla za všetkých geodetov. Zároveň vyzval, aby vo štvrtok o 17:00 prišli na námestie SNP a dali hlavne ministerke najavo, že držia spolu ale uctili si aj spomienku na Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú. 

Matečná v stredu okomentovala aj to, na akých strojoch a za aké peniaze pricestovali farmári na protst do Bratislavy. Náklady na cestu vypočítala na tisícky eur. Farmári sa tak cítia byť označení za zbohatlíkov. "Akí sme my zbohatlíci a na akej technike sme pricestovali. Vonku stojí úplne nová technika, na ktorej som ja pricestoval do Bratislavy, za 80 tisíc eur. Moja rodina bude roky živoriť, kým ju splatím," poznamenal Štefan Vdoviak na vyhlásenie Matečnej po rokovaní. 

Za lesníkov prehovoril aj Ján Mičovský, ktorý sa nezdržal slova a povedal to, čo mu kedysi povedala sama ministerka Matečná. "Viem, že sa robia špinavosti s pozemkami ale ja som na to slabá." Ako sa sám vyjadril, zistil, že ministerka je naozaj slabá a nechápe volaniam lesníkov. "Ani pre nás už nie je našou ministerkou. Nerozumiete, že voláme po prírode ako základnom hospodárení. Lesy nie sú banka pre štátny rozpočet ani pre oligarchov. Je to poisťovňa pre zdravú budúcnosť našej krajiny. Do poisťovne pán Pellegrini a pani ministerka musíte platiť" dodal.

Na dnešné konanie farmárov už ale rezort nereagoval. "Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa nebude vyjadrovať," uviedlo ministerstvo v písomnom stanovisku. 

"Peter Šufliarsky vydal pokyn na preskúmanie najmenej osem trestných vecí. A zároveň vydal pokyn aj na vyhodnotenie oznamovacej činnosti PPA vo vzťahu k orgánom činným v trestnom konaní v súvislosti s dotáciami, ktoré mali byť pridelené farmárom," vyjadrila sa hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Odvolanie Matečnej

Iniciatíva My lesy spustila výzvu pre občanov SR, pod ktorú sa môžu podpísať. Doteraz zhromaždili už viac ako 21 tisíc ľudí. "Sme sklamaní, nahnevaní a nechceme už ďalej tolerovať súčasný stav, preto dôrazne žiadame predsedu vlády SR, aby navrhol prezidentovi SR bezodkladné odvolanie Gabriely Matečnej z postu ministerky," napísali. 

Trestné oznámenie na Matečnú

"Ja podávam trestné oznámenie na pani ministerku za Iniciatívu pôdohospodárov. Toto je za hanlivé vyjadrenia pani ministerky Matečnej," vyjadrila sa právnička Iniciatívy poľnohospodárov Jana Drgoncová. 

"Je mi veľmi ľúto, že lož sa ministerstve poľnohospodárstva a na Pôdohospodárskej platobnej agentúre používa ako pracovná metóda. PPA dlhodobo kryje subvenčné podvody," vyhlásil jeden z farmárov František Oravec. Ministerka Matečná v stredu farmárov označila za kriminálnikov a aktivistov opozície. Farmári tak zvažujú podať trestné oznámenie za toto je prehlásenie. "Na vyjadreniach ministerky nevidím nič zlé, žiadny problém. Má na ne právo. Ja som pozval na Úrad vlády SR zástupcov protestujúcich farmárov, nevedel som, kto presne príde. Medzi mnou a ministerkou nie je žiaden konflikt," ozrejmil v stredu premiér Pellegrini.

​Trestné oznámenie na ministerku Gabrielu Matečnú dnešným dňom podal práve František Oravec. "Moja osoba nemala žiadne súdne pojednávanie. Na toto pojednávanie som bol predvolaný ako svedok. Ďalej sa vyjadrila, že som obvinený z viacerých trestných činov - vydieranie, ozbrojovanie, nedovolené nakupovanie nástražných výbušných systémov. Nič z toho nie je pravda, je to lož! Nech ukáže ministerka obvinenie alebo predvolanie na moju osobu v tejto veci. Údajne na pokyn pána Oravca boli kupované nástražné výbušné systémy. Z výpovedi svedkov bolo jasné, že František Oravec nič také neobjednával. Je mi to veľmi ľúto, že takéto lži sa používajú. Vyhlásila, že moja firma nezamestnáva ľudí. Mesačne platím na odvodoch za zamestnancov 10 tisíc eur. Od dnešného dňa Matečná nie je pre mňa ministerka. Je mi ľúto, že takto zavádza a klame," prehlásil. 

"Je mi ľúto, že takto zavádza a z tohto dôvodu píšu právnici žalobu na  súd na ochranu osobnosti. Dnešným dňom podávam trestné oznámenie na políciu zo spáchania trestného činu ohovárania," dodal Oravec. 

Na záver v mene všetkých lesníkov, farmárov a geodetov Magdoško vyzval spoločnosť, aby prišli na námestie. "Dnes nebudeme blokovať ulice,  je to dnes deň úcty spomienky."  Či budú farmári v ostrom štrajku aj v piatok, nateraz ešte nie je isté. Iniciatíva poľnohospodárov sa totiž ešte nerozhodla.

Pozrite si celé vyjadrenie farmárov TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy