Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
EXKLUZÍVNE: Muž, ktorý oznámil incident na stavenisku R7, netušil, že nastane panika
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Muž, ktorý oznámil incident na stavenisku R7, netušil, že nastane panika

LEHNICE / Po zásahu polície a špecialistov na stavbe diaľnice R7 pri obci Blatná na Ostrove pre podozrenie z nebezpečnej kontaminácie neznámou látkou úrady hovoria o planom poplachu. Polícia dokonca vyšetruje či nebol porušený zákon. Televízii JOJ sa ale podarilo stretnúť s projektovým manažérom, ktorý zavolal na 112 a incident nahlásil. Vysvetlil dôvody, prečo tak urobil.

Partia stavbárov vo štvrtok nastúpila na dokončovacie práce výstavby obchvatu rýchlostnej cesty R7. Keď im projektový manažér priniesol technické výkresy,  vystrašení chlapi ho informovali o zdravotných ťažkostiach, ktoré pociťujú. "Povedali mi, že trpia zhoršujúcim sa zdravotným stavom, že im tečie z nosa a teda aj z toho druhého otvora krv, že stále majú závrate hlavy a že ten stav sa neustále zhoršuje," opisuje projektový manažér Vladimír Ch., čo sa na stavbe ráno dialo. 

​Mužov mal niekto navyše informovať, že na stavenisku je kontaminovaná pôda a že im hrozí nebezpečenstvo. "Z toho vlastne vyplynulo, že sa báli o svoje zdravie, o svoj život. Na základe týchto informácií som sa rozhodol, že s tým musím niečo urobiť," vysvetľuje Vladimír. 

Bezpečie pracovníkov 

Vladimír sa preto obrátil na BOZP na zhotoviteľa stavby. Ten ho nasmeroval na inšpekciu životného prostredia, kde mu odporučili, aby volal tiesňovú linku 112. "Pani na príjme som vysvetlil, že sa nejedná o život ohrozujúcu situáciu. ale že by som ju chcel poprosiť, či by som sa vedel cez nich dopátrať k nejakému človeku, ktorý by to sem prišiel premerať, aby sme mali objektívne informácie od autority, či tu je alebo nie je nejaké závadné prostredie," povedal. 

Pozrite si prvú časť rozhovoru s Vladimírom Ch.:

Nečakaný zásah

Vladimír očakával, že príde jedno auto s technikmi, aby odmerali prípadnú kontamináciu pôdy. "Miesto toho prišli najprv policajti, potom dobehla sanitka. Potom nás policajti vyviedli zo staveniska do dediny, kde sme čakali asi 3,5 hodiny. Potom nám volali, že prišli už aj hasiči s dekontaminačnými prístrojmi a vraj tam máme pešo prejsť," pokračuje Vladimír.

To ešte ale netušil, aká požiadavku budú na nich mať po tom, čo hodinu stáli v mrazoch. "Oznámili, že nás budú všetkých dohola vyzliekať, teda do slipov a že nás budú dekontaminovať nejakou studenou tekutinou a že potom budeme musieť vyschnúť 20 minút na tej zime," hovorí Vladimír s tým, že im to povedal muž v ochrannom odeve a polícia to následne potvrdila. To odmietali a nakoniec k takému zákroku nedošlo.

Na miesto sanitka síce prišla ale Vladimír nebol svedkom ani jedného vyšetrenia. 

Lámanie chleba

Podľa Vladimíra prístup polície tiež nebol adekvátny. "Po štyroch hodinách státia na mraze a hulákaní jedného policajta, ktorý mi aj trhal telefón z ruky, že mám sa venovať niečomu inému, ako telefonovaniu, pritom ja som volal so svojim nadriadeným, chlapi boli už tak vymrznutí, že povedali, že sa k ničomu nepriznajú, nechceli, aby ich sprchovali. Ja som ich chápal. Takže potom keď prišlo na lámanie chleba, tak už aj zabudol, ako sa volá." 

Bez práce

Projektový manažér sa teraz pýta, prečo sa z jeho volania na 112 spustil taký rozsiahli zásah, keď on len požiadal o zmonitorovanie staveniska pre podozrenie z kontaminácie. Myslí si, že jeho volanie niekto chybne vyhodnotil. 

Vladímir aj dvaja stavbári, ktorí nahlásili, že majú zdravotné ťažkosti, boli na druhý deň po incidente bez práce. "Toto som neočakával, že za to, že si plním svoje povinnosti ako pracovné, tak aj občianske, budem nakoniec ja vyhodený. To som si snáď nezaslúžil," dodáva. 

Pozrite si zvyšok rozhovoru s už bývalým projektovým manažérom stavby: 

Súvisiace články