Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zníženie dôchodkového veku a 780 eur pre nezamestnaných. Európska krajina plní volebné sľuby
Zdielať na

Zníženie dôchodkového veku a 780 eur pre nezamestnaných. Európska krajina plní volebné sľuby

RÍM / Základný plat skoro 800 eur pre každého a zníženie dôchodkového veku. Takéto pre ľudí lákavé zákony si schválili v Taliansku, ktoré sa topí v dlhoch. Najmä základný prijem pre všetkých, aj nepracujúcich, udivuje ekonómov, nevyšlo to totiž ani v bohatom Fínsku.

Taliansko je na tom ekonomicky zle, trezory má prázdne. Napriek tomu si v Ríme odhlasovali základný príjem pre každého a to vo výške 780 eur. Talianska vláda schválila dva hlavné volebné sľuby platy pre všetkých a odchod do dôchodku v 62 rokoch, miesto 67. Ekonómovia len neveriacky krútia hlavami, najmä pre obrovský dlh krajiny. "Je to približne 130 percent ich HDP, čo je výrazne viac ako iné krajiny a porušujú tým pravidlá, ktoré sú zavedené," uviedla Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne. "Nebude to ľahký rok. Ani európska centrálna banka už nebude nakupovať talianske dlhopisy, takže sa zvýšia náklady na obsluhu nášho dlhu," informoval Gavin Jones, korešpondent Reuters v Ríme. 

Nárok na túto plácu bude mať človek, ktorý žije v podnájme a nemá iný zdroj zárobku. Z toho 150 eur musí pripadnúť na nájom či hypotéku. Ak má niekto príjem nižší ako 780 eur, bude mu pridané. Taliani, ktorí príspevok dostanú, musia týždenne vykonať osem hodín verejne prospešnej práce, chodiť na školenia a prijať jednu z troch ponúk práce, ktorá zodpovedá ich kvalifikácii. Ekonomickým kúzlam svojej vlády neveria ani mnohí Taliani. "To, čo hovoria o schválenom rozpočte znie dobre, ale dôležité sú fakty. Povedať sa dá kadečo, ale čo sa počíta, sú fakty," vyjadrila svoj názor jedna z obyvateliek Ríma. ​Imigranti, ktorí nepochádza z EÚ, budú mať na nepodmienečný príjem nárok len ak žijú v Taliansku najmenej desať rokov.

Základný príjem pre každého nie je novinka. Už v 70. rokoch ho skúšali v Kanade a naposledy v roku 2017 vo Fínsku pri dvoch tisíckach nezamestnaných, kde ho ale po roku miesto rozšírenia zrušili, a to pritom dostávali v bohatej krajine len 560 eur. "Videli sme tam zmiešané výsledky, takže zatiaľ to nie je niečo, čo by malo veľkú podporu," objasnila Katarína Muchová. U nás by to isto potešilo armádu nezamestnaných, ale aj bežných ľudí. 780 eur nemajú u nás často ani pracujúci, najmä v chudobnejších regiónoch. Plat bez práce sa ale nechystá. Naše ministerstvo ide inou cestou, aktivačnou. "Drvivá väčšina z nich sa naučila ráno vstávať, získala nejaké najzákladnejšie pracovné návyky," povedal Ján Richter, minister PSVaR SR.

Základný príjem zatiaľ všade, kde ho zaviedli neskôr stopli. Švajčiari ho zase napríklad odmietli v referende v roku 2016. Či talianska "dolce vita" vyjde, ukáže čas. "Bola by som opatrná v tvrdení, že je to dlhodobo udržateľné," dodala analytička Slovenskej sporiteľne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy