Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dvetisíc ľudí je bez lekára. V dvoch obciach ordinuje jeden
Zdielať na

Dvetisíc ľudí je bez lekára. V dvoch obciach ordinuje jeden

NEDED / Po odchode obvodného lekára z obce Neded (okr.Šaľa) musia chodiť pacienti do susednej dediny. Ľuďom sa to nepáči. Ale z dôvodu nedostatku lekárov, sa ho na plný úväzok už ani nedočkajú. Táto situácia sa bude riešiť zlučovaním obvodov.

Zdravotné stredisko v obci Neded už tretí mesiac nemá všeobecného lekára. Po tom, ako tunajší obvodný lekár ochorel, ambulanciu prevzala obchodná spoločnosť iného lekára z Trnavy. "Má zamestnaného lekára, ktorý vykonáva úväzok jedna celá v obci Vlčany," informuje lekár nitrianského samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík. 

"My zastupujeme Dr. Škuleca, od začiatku," povedal všeobecný lekár, zamestnanec obchodnej spoločnosti Roman Kuckulics. "Od minulého týždňa stredy sa neviem dostať ku svojej karte, nikto mi to nevydá," pacientka Júlia. "Technicky trošku problémy s tými kartotékami, bola uzatvorená ambulancia v Nedede, ale aj tak pacienti všetci akútni sa vyšetrovali a písali sa všetkým recepty," dodáva Kuckulics.

"Zastupovanie v regiónoch určuje samosprávny kraj. Nedostatok lekárov v niektorých regiónoch je dlhodobým problémom," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Absenciu jediného všeobecného lekára v obci pocítili už aj v okolitých ambulanciách odborných lekárov.

"Chodia sa k nám pacienti sa pýtať, kedy tu bude ordinácia, aj nám je ťažko kde posielať pacientov, ako pre kartotéky," dodáva sestrička odborného lekára. Jedným z krokov ministerstva zdravotníctva na riešenie tejto situácie bolo prijatie väčšieho počtu študentov medicíny. Tí však budú ordinovať najskôr o 10 rokov a ešte vždy nie je isté, že na Slovensku.

"Jeden lekár bude poskytovať v dvoch obciach súčinne zdravotnú starostlivosť, takéto zlučovanie obcí obvodov bude aj naďalej pretrvávať, pretože je veľký nedostatok lekárov primárneho kontaktu," uviedol lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík. 

S nedostatkom lekárov máme problém už dlhodobo. Čitateľ absolvoval urologickú preventívku po 7-mesačnej snahe o vyšetrenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy