Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vojak mimo služby pomohol evakuovať desiatky ľudí z hotela v Nairobi
Zdielať na

Vojak mimo služby pomohol evakuovať desiatky ľudí z hotela v Nairobi

Archívne video

NAIROBI / Ako hrdina sa zachoval príslušník britských elitných jednotiek SAS v Keni. Keď islamskí teroristi zaútočili na luxusný hotel v Nairobi, neváhal, schmatol zbraň a vyrazil oslobodiť rukojemníkov. Teroristi povraždili najmenej 21 ľudí. Nebyť odvahy vojaka, ktorý hotelovým hosťom vyrazil na pomoc na vlastnú päsť v čase osobného voľna, mohlo byť obeťou oveľa viac. Píšu o tom britské médiá.

​Do prestrelky s teroristami vyrazil nemenovaný člen komanda SAS v džínsoch, obyčajnom tričku a s bojovou vestou. Vyzbrojený bol samopalom, pištoľou a armádnym nožom. Priamo v akcii ho zachytili bezpečnostné kamery hotela. Na publikovaných snímkach je vidieť okrem iného pri tom, keď z miesta odvádza jednu z vydesených rukojemníkov. 

Podľa denníka The Daily Mail bol muž v čase útoku nakupovať v priľahlom nákupnom stredisku. Keď sa dozvedel, čo sa stalo, bežal k svojmu autu pre bojovú vestu, kuklu a zbrane a ponáhľal k hotelu.

Na mieste podľa svedkov na teroristov zaútočil a následne riadil zásah bezpečnostných zložiek. Podieľal sa tak na záchrane mnohých životov.

Na luxusný hotelový komplex v Nairobi v utorok zaútočili islamistické milície aš-Šabáb. Kým ich bezpečnostné zložky zlikvidovali, stačili teroristi povraždiť 21 ľudí. Viac ako 700 ľudí sa podarilo z miesta evakuovať. Kľúčovou zásluhu na tom mal práve vyššie spomínaný príslušník SAS, ktorého identitu média vzhľadom k tomu, že pracuje v utajení, nezverejnila. Uviedla len to, že v Keni pomáha s výcvikom miestnych špeciálnych jednotiek.

Kenská polícia v súvislosti s útokom zadržala deväť ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy