Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Danko sa poďakoval komisii za podporu. Na jeho hlavu sa zniesla vlna kritiky
Zdielať na

Andrej Danko sa poďakoval komisii za podporu. Na jeho hlavu sa zniesla vlna kritiky

BRATISLAVA / Komisia, ktorá zasadala na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a zaoberala sa rigoróznou prácou Andreja Danka nedospela k záveru, že obe práce

Predseda parlamentu Andrej Danko berie správu komisie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici k jeho rigoróznej práci z roku 2000 na vedomie v celom rozsahu.

​Novinárom oznámil, že výnimočné zriadenie komisie napriek verejnému tlaku rešpektoval a nikdy nezasahoval do jej práce.

„Oceňujem, že komisia konštatuje, že moje rigorózne konanie prebehlo v súlade s platnými predpismi a nebol porušený zákon. V celom texte nie je ani raz zmienené slovo plagiát, ktoré si moji oponenti želali. Verejne ďakujem komisii a akademickému senátu, že nepodľahli tlaku a nevydali voči mne účelový rozsudok," dodal Danko.​

​Záznam z brífingu nájdete tu:

Predseda Komisie Vladimír Janiš predniesol záverečné vyhlásenie na mimoriadnom zasadnutí Akademického senátu UMB, v ktorom sa komisia zamerala najmä na medializované prípady. K dvojici prác konštatuje, že obe prebehli v súlade s platnými predpismi. Komisia sa zaoberala rigoróznymi prácami a konaniami na UMB v rokoch 1999 až 2010 so zvláštnym zreteľom na medializované prípady. Na základe analýzy vybranej vzorky komisia konštatuje, že vo viacerých prípadoch identifikovali nedostatky, ktoré považujú za porušovanie akademických pravidiel. „Pokiaľ ide o obsahovú zhodu prác, ako bolo v medializovanom prípade, naše zistenia nás oprávňujú vysloviť presvedčenie, že aj keď k takýmto javom dochádzalo, nešlo o bežnú prax, ale skôr o výnimočné excesy,“ uviedol Janiš.
Mnohí odborníci, hoci pojem plagiát nepoužili, celú situáciu, teda vnímajú nasledovne."To by neobstálo nikdy. Zhruba 2000 rokov je to podvod. To nie je otázka práva, to je otázka etiky a v akademickom prostredí sa nesmú kradnúť myšlienky," tvrdí Dušan Katuščák z Fakulty humanitných vied Žilinskej univerzity.

Už od rána na zasadnutie komisie a jej závery reagujú členovia jednotlivých parlamentných strán:

Predseda a podpredsedníčka SaS, Richard Sulík a Lucia Ďuriš Nicholsonová: "Chýba už len to, aby tento klamár a podvodník kandidoval za prezidenta. Takých prezidentov „potrebujeme“. Andrejovi Dankovi dávame čas, aby pozbieral zvyšky slušnosti a sám z funkcie predsedu NR SR odišiel. V opačnom prípade zvážime jeho ďalšie odvolávanie v parlamente. Zároveň sa pýtame koaličných partnerov zo strán Smer-SD a najmä Most-Híd, či sú skutočne ochotní akceptovať ako predsedu parlamentu a druhého najvyššieho ústavného činiteľa človeka dokázateľne usvedčeného z plagiátorstva," uvádza sa v spoločnom stanovisku.

​Komisia Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) dnes definitívne rozhodla, že predseda parlamentu Andrej Danko je nielen falošný kapitán, ale aj doktor práv. Povedal to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič na tlačovej besede. „Už v roku 1999, presne rok pred tým, ako Danko odovzdal prácu, odovzdala Emília S. prácu s rovnakým počtom strán - 72, a rovnakým názvom na Univerzite Komenského v Bratislave. Danko si o rok povedal, že by si chcel písať pred menom JUDr., lebo si potrpel na tom, aby sa mohol na niečo hrať. Svojej spolužiačke zobral prácu - asi sa mu páčil názov, a aby to nebolo podozrivé, nepredložil ju na svojej alma mater, ale išiel na Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB), lebo Slovenská národná strana už vtedy mala svoje chápadlá. Danko chcel minimalizovať pravdepodobnosť, že mu na to niekto príde," dodal Matovič s tým, že podľa neho Danko pri obhajobe práce ani nevystúpil pred komisiou.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý: „Chcem oceniť občiansku statočnosť členov komisie, na ktorých bol určite vyvíjaný nátlak, aby sa skutok nestal. Slovensko je dnes východným cípom Európskej únie, kde politici za takéto prešľapy odstupujú z funkcií, dokonca aj v Orbánovom Maďarsku. Andrej Danko chce z našej krajiny urobiť najzápadnejšiu časť Eurázijskej únie, kde pravidlá pre papalášov neplatia. Nedovoľme mu to a trvajme na tom, aby svoju funkciu predsedu parlamentu opustil." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy