Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Teremin - hudobný nástroj, ktorý dokážete ovládať bez dotyku
Zdielať na

Teremin - hudobný nástroj, ktorý dokážete ovládať bez dotyku

BRATISLAVA / Aké druhy hudobných nástrojov poznáme? Správne, sú akustické, elektronické, dychové, strunové či perkusné. Existuje ale nástroj, ktorý sa líši od všetkých ostatných. Ako jediný sa totiž používa bez dotyku.

Hudobný nástroj je predmet, na ktorom hráme pomocou rúk, nôh či dychu. S jednou výnimkou, tereminvox alebo teremin je jediný bezdotykový hudobný nástroj. Narozdiel od takej gitary sa elektronický teremin ovláda len gestami vo vzduchu.

Svojský zvuk tereminu, ktorý je považovaný aj za predchodcu moderných syntetizátorov, možno poznáte zo starých hororových filmov. Redaktor TV JOJ navštívil dve divadelné predstavenia, v ktorých účinkuje aj tento nezvyčajný ruský vynález. Hosťujúce české predstavenie je o samotnom vynálezcovi nástroja, Levovi Sergejevičovi Tereminovi, ktorého hrá Ivan Trojan. "Deväťdesiat percent divákov neverí, že na nástroj skutočne hrajem, aj keď sa snažím hrať falošne, aby ľudia poznali, že skutočne hrajem a nie je to playback," povedal herec a hráč na Teremin Ivan Trojan.

Teremin žil istú dobu aj v USA. "Zároveň pracoval pre ruskú kontrarozviedku, je to tajomný človek," povedal Trojan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy