Skoro jasno
15°
Bratislava
Sanitku prevážajúcu pečeň blokoval kamión. Neuhol sa aj napriek tomu, že mal možnosť
Zdielať na

Sanitku prevážajúcu pečeň blokoval kamión. Neuhol sa aj napriek tomu, že mal možnosť

VARŠAVA / Možno si ešte spomínate na prípad, keď vodič mikrobusu v Poľsku blokoval sanitku, ktorá prevážala srdce na transplantáciu pre malé dieťa. Po dvoch týždňoch sa stalo takmer to isté. V hlavnej úlohe bol vodič kamiónu.

Vodič kamiónu namiesto toho, aby sanitke cestu uvoľnil sa rozhodol ďalej predbiehať. Nepomáhali ani zvukové či svetelné výstražné znamenia sanitky. Zatiaľ čo iní vodiči sa pokúšali uhnúť, kamión to využil na predbiehanie. "Na videu je vidieť ako sa vodič celý čas drží v ľavom pruhu, pričom sa mohol zaradiť, lenže on pokračoval v predbiehaní a blokoval sanitku," povedal Wojciech Wrobel z dopravného inšpektorátu v Krakowe. 

V tomto prípade viezla sanitka pečeň, ktorá bola určená na transplantáciu. Vodič kamiónu sa aj napriek tomu rozhodol obehnúť niekoľko ďalších vozov. "Vodič sanitky v snahe zachrániť orgán riskoval a pokúsil sa obehnúť kamión z pravej strany. To sa mu ale nepodarilo, lebo tam išiel iný kamión," uviedla hovorkyňa polície Katarzyna Cislo. 

Vodič kamiónu sa nakoniec po dokončení predbiehania zaradil, sanitku ale blokoval celé dve minúty. "Jednoducho tí vodiči musia uhnúť. Nejazdíme so zapnutými majákmi, aby sme sa vyhli zápche, ale vždy ide o vážnu vec - o záchranu života," povedala vedúca záchrannej posádky Ali Issa Darwich. 

Nie je to ojedinelý prípad

Len pred dvomi týždňami sa pritom objavila podobná nahrávka. Tentoraz sanitke odmietol dať prednosť vodič mikrobusu. "Podarilo sa nám zistiť že tento mikrobus bol prenajatý a už sme zistili meno vodiča. Vypočutý bude po novom roku," dodal Wrobel. 

"Vodič musí dávať pozor po celý čas, čo je za volantom. Nikdy nemôže vedieť, kedy práve on sám bude potrebovať sanitku a či ju práve vtedy nebude blokovať niekto iný," povedala Darwich. Obom vodičom teraz hrozia finančné tresty až do výšky 1200 eur. Nie je ale vylúčené, že prípad sa dostane až pred súd, ktorý môže uložiť až trest odňatia slobody na dva roky.

V tomto prípade blokoval vodič sanitku prevážajúcu srdce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy