Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári považujú za zázrak, že prežil hrozivú nehodu. Policajt Roderik je späť v službe
Zdielať na

Lekári považujú za zázrak, že prežil hrozivú nehodu. Policajt Roderik je späť v službe

BRATISLAVA / Policajt Roderik cestoval za rodinou, aby s ňou mohol stráviť vianočné sviatky. K štedrovečernému stolu ale nedošiel. Po ceste chcel totiž pomôcť mužovi, ktorému sa na diaľnici pokazilo auto. Pri tejto nezištnej pomoci do nich vrazila dodávka. Starší muž prišiel o život a Roderik skončil v kritickom stave v nemocnici. Reportér TV JOJ sa s ním stretol rok po nešťastnej udalosti.

Všetko sa stalo 23. decembra v minulom roku popoludní. Roderik bol mimo služby a zastavil 66-ročnému mužovi na D1 bez odstavných pruhov medzi Bratislavou a Sencom, aby mu pomohol. "Išiel som z Bratislavy k svojej rodine do Nitry na Vianoce, auto plné darčekov, príjemná atmosféra, vianočná koledy. Pán, ktorý mával na autá, nikto mu nechcel zastaviť, tak som zastal spravil som dva kroky, že sa opýtam čo sa stalo a od toho momentu si nič nepamätám," uviedol policajt Roderik v roku 2017. Narazila totiž do nich dodávka v plnej rýchlosti.

Starší pán nehodu neprežil. Roderika transportovali vrtuľníkom v kritickom stave do nemocnice. "Mal som zlomenú chrbticu, mal som zlomený stavec, v ktorej som mal kúsok ďalšej kosti takže hrozilo, že zostanem ochrnutý. Mám zlomené všetky rebrá, potrhané črevá, odtrhlo mi slezinu, mám niečo s obličkou, myslím, že len polovička z nej mi funguje," uviedol. Takmer prišiel o pravú nohu, ktorú mu museli kompletne zrekonštruovať, ľavá ruka nebola na tom o nič lepšie a zlomenú mal aj čeľusť. "Návrat bol dosť náročný, čo sa týka toho, že som sa musel znova všetko nanovo učiť. Jesť, piť aj chodiť," dodal Roderik.

Nehoda na diaľnici sa policajtovi Roderikovi stala takmer osudnou, no ak by prišlo k podobnej situácií, zachoval by sa opäť rovnako. "Znova by som to spravil. Ja to beriem tak, že ľuďom treba pomôcť idem do toho a bez ohľadu na to, či som policajt alebo by som mal iné zamestnanie. Keď vidím nejaký problém, tak ho riešim. Tak ako bolo pred dvomi týždňami, že som pomáhal hasiť horiace vozidlo vedľa vozovky, čo každý tak hodnotí, nepopálil si sa ešte?" uviedol Roderik. 

Aj samotní lekári, považujú už len fakt, že prežil takú vážnu nehodu za zázrak. "Bral som to len ako nejakú prekážku a snažil som sa z toho čo najskôr dostať a v takomto pozitívnom myslení som bral celý ten proces rekonvalescencie. Nikdy som si nepripúšťal, že by mohla byť nejaká komplikácia, ktorá by mi bránila zaradiť sa," povedal Roderik. 

Jeden z najsilnejších momentov boli prvé kroky. "Je strašné, keď viete, že nemôžete ísť na WC alebo sa osprchovať, alebo čokoľvek potrebujete, musíte zavolať sestričku. Potom, keď to dokážete a spravíte tie kroky a síce viete, že to stálo strašne obrovské úsilie spraviť to, silové vypätie a psychické, ale keď to dokážete, je to úžasné a ženie to dopredu," povedal Roderik. 

Napriek mnohým operáciám a dlhej rehabilitácií Roderik približne po 9-tich mesiacoch je naspäť v plnom pracovnom nasadení v policajnom zbore. 

Pozrite si rozhovor s policajtom Roderikom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy