Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister spravodlivosti opäť požiadal o vydanie bývalého SISkára Kosíka
Zdielať na

Minister spravodlivosti opäť požiadal o vydanie bývalého SISkára Kosíka

BRATISLAVA / Minister spravodlivosti Gábor Gál opätovne požiadal o vydanie bývalého SISkára Ľuboša Kosíka, ktorý sa mal podieľať na únose syna prezidenta Michala Kováča a mal svedčiť v neprospech bývalého šéfa tajných Ivana Lexu. Čeliť mal tiež trestu za falšovanie zmeniek v hodnote 2,5 milióna eur. V Mali ho zadržali na základe zatykača a zavreli do tamojšieho väzenia.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) v piatok podpísal novú žiadosť o extradíciu bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka na Slovensko, informoval portál teraz.sk. 

V Mali si mal bývalý člen tajných odsedieť dva roky, no podľa jeho obhajcu aj kamaráta Ibrahima Maigu, by mal byť už na slobode. Tieto informácie ale polícia vyvrátila. "Počas práve prebiehajúceho valného zhromaždenia Interpolu v Dubaji, najvyšší predstavitelia malijskej polície potvrdili prezidentovi policajného zboru Milanovi Lučanskému, že Ľuboš Kosík z malijského väzenia prepustený nebol," uviedol hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka. 

​Na Slovensko sa vraj obáva prísť. Naše orgány sa pritom už dva roky neúspešne snažia Kosíka dostať na Slovensko, keďže s krajinou nemáme dohodu o vydávaní osôb.  Bývalý SISkár v domovine čelí obžalobe za účasť na zavlečení syna prezidenta Michala Kováča a má svedčiť v neprospech bývalého šéfa tajných Ivana Lexu. 

"Povedal mi, že sa bojí vrátiť na Slovensko, že ho umlčia, že bojí sa o svoj život, aby ho nezabili. Preto vôbec nechce ísť na Slovensko," dodal Maiga. 

Pozrite si reportáž, kde Kosíkov dlhoročný kamarát Ibrahim Maiga prezradil, o čom sa spolu rozprávali: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy