Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kosíkovi, ktorý sa podieľal na únose Michala Kováča ml.,hrozia ďalšie 4 roky
Zdielať na
Krimi

Kosíkovi, ktorý sa podieľal na únose Michala Kováča ml.,hrozia ďalšie 4 roky

PEZINOK / Bývalý SISkár Ľuboš Kosík je už dva roky vo vydávacej väzbe v africkom Mali. Dostal sa tam po tom, ako utiekol zo Slovenska pred 14- ročným trestom za falšovanie zmeniek za 2,4 milióna eur. Nemohol sa tak dopočuť, že mu v tejto kauze trest navýšili. Slovenské orgány sú v snahe dostať Kosíka späť bezradné. Pritom Kosík bol aktérom únosu syna prezidenta Michala Kováča a podľa svojich slov chce v procese, ktorý obnovili po zrušení Mečiarovych amnestií, vypovedať.

Špecializovaný trestný súd Ľubošovi Kosíkovi zvýšil trest zo 14 na 18 rokov. Dôvodom je, že nezaplatil 100-tisíc eur ako súčasť trestu. Pojednávalo sa ale bez Kosíka, ktorý naďalej tvrdne v africkej base. Kedy a či vôbec sa Kosíka podarí doviesť na Slovensko je nateraz neznáme. "Súd odsúdeného zaraďuje do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Uznesenie nie je právoplatné, obhajca podal proti nemu sťažnosť," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Advokát argumentoval aj tým, že jeho klient sa nemohol dostaviť na súd, aj keby chcel. Kosíka v Mali zadržali na základe medzinárodného zatykača a odvtedy čaká na ďalší osud. Dôvodom je, že s africkou krajinou nemáme dohodu o vydávaní osôb.

"Dva roky je tam, vidíte naše ministerstvo píše žiadosti. Žiadna odpoveď z Mali," vyjadril sa advokát Martin Kanás. "Rezort niekoľkokrát oslovil príslušné malijské orgány, aby nám pána Kosíka vydali. Napriek tomu do dnešného dňa nemáme od nich prísľub napriek tomu, že táto komunikácia išla cez tú najvyššiu politickú úroveň," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Drobová. 

V prípade sa angažovala hlavne bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa zdrojov ministerstva sa pritom žiadosť nachádza priamo na stole premiéra krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí podľa správy o stave konania a neformálnych kontaktov diplomatov predpokladá, že cestou k vykúpeniu Kosíka by bola finančná pomoc pre africkú krajinu. "Podmienky sú tam strašné, hovoril, že nikto z nás si to nevie ani predstaviť. Z toho čo viem, podmienky či hygienické alebo zdravotné sú tam veľmi zlé," pokračoval Kanás. 

Okrem vykonania spravodlivosti má Kosíkov návrat ďalší význam. Ako priamy účastník chce svedčiť v prípade únosu Michala Kováča mladšieho. Prokuratúra zo skutku viní 13 mužov na čele s bývalým šéfom tajnej služby Ivanom Lexom. A medzi obžalovanými figuruje aj Kosík.

Kosík poslal denníku SME vyhlásenie o tom, že únos Michala Kováča mladšieho v roku 1995 osobne nariadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. Ešte v decembri minulého roka Kosík pre denník potvrdil, že bol jedným z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Tvrdí tiež, že disponuje informáciami vo veci vraždy Róberta Remiáša a plánu zavraždiť svedka únosu Oskara Fegyveresa. Zo Slovenska Kosík ušiel preto, že ho uznali za vinného v kauze falšovania zmeniek. Kosíka zadržali v Mali v novembri 2016 na základe medzinárodného zatykača. Kauzu únosu už má na stole bratislavský okresný súd. Ten zatiaľ pojednávanie nevytýčil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy