Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico po volebnom výsledku polemizuje nad zmenou voľby primátorov a starostov. Na to je neskoro, reagoval Bugár
Zdielať na

Fico po volebnom výsledku polemizuje nad zmenou voľby primátorov a starostov. Na to je neskoro, reagoval Bugár

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Lídri koaličných aj opozičných strán sa po voľbách stretli, aby zhodnotili volebné výsledky. Diskutovali Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár, Richard Sulík, Alojz Hlina, Boris Kollár a Ján Marosz a všetci boli s výsledkami volieb spokojní. Robert Fico sa ale napriek tomu zamyslel nad spôsobom volenia primátorov a starostov a do vzduchu nadhodil otázku o nepriamej voľbe. Vezme ľuďom možnosť voliť svojich mestských či obecných zástupcov?

Robert Fico otvoril tému zmeny spôsobu voľby primátorov a starostov. Podľa jeho návrhu by už mestských či obecných zástupcov nevolili ľudia. V obecných a v mestských zastupiteľstvách by sa hľadali zoskupenia, ktoré by si následne vyberali starostu. "Stojí otázka, či neprijať český model, že je volený starosta a primátor nie napriamo, ale je výsledkom koaličných dohôd v zastupiteľstvách. Budeme mať veľa prípadov, keď starosta je zafarbený a poslanci majú úplne iné názory a postoje, čo môže brzdiť mestá a obce," dodal.

Odborník na samosprávnu politiku ale týmto nápadom nadšený nie je. "Cúvali by sme v čase, kedy po našom vzore Česká republika volí priamo prezidenta, náš starosta alebo primátor pochádza priamo od obyvateľov, v Čechách je výsledkom politických dohôd v zastupiteľstvách. Veľkým rizikom je to, že v Česku môže byť takýto starosta alebo primátor kedykoľvek odvolaný ak sa znepáči väčšine poslancov v zastupiteľstve," povedal odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Nápad Roberta Fica je ale zdá sa iba jeho chvíľkovým nápadom. Ostatní koaliční partneri o ňom totiž ani nepočuli. 

Po voľbách sú spokojní všetci

Smer-SD vo víkendových komunálnych voľbách podľa poslanca Erika Tomáša niečo stratil z dominatných pozícií, ale tieto voľby opäť potvrdili, že súčasná opozícia nepredstavuje alternatívu k vládnutiu. Ako povedal, ambície Smeru by mali byť najmä v kontexte minulých volebných období vyššie. "Z politických strán je jasným víťazom volieb strana Smer-SD a katastrofálnu porážku utrpela parlamentná opozícia. Opozičné čísla sú také nízke, že sa takmer ani nedajú prepočítať na percentá, naopak zisk Smeru-SD približne odzrkadľuje aktuálne preferencie," povedal Tomáš.

"Ukázalo sa jednoducho, že opozícia reálne neexistuje, a to sú bubliny, jedine KDH je štandardná politická strana, blahoželám pánovi Hlinovi. Ukázalo sa, že jednoducho funguje," povedal Fico v povolebnej diskusii na TA3 s tým, že “napriek mediálnemu lynču“ dosiahli uspokojivý výsledok aj napriek tomu, že chceli viac. "Stranícky sme voľby opäť vyhrali, áno, chceli sme viac, ale napriek tomu, čo sa s nami dialo, ako nás ohovárali, osočovali, je to veľmi príjemný výsledok, ktorý nás veľmi príjemne prekvapil,“ dodal. Podotkol, že nárast nezávislých úspešných kandidátov čakal, keďže sa buduje nedôvera voči politickým stranám. "Čakali sme, že nezávislí budú najúspešnejší. Blahoželám všetkým, ktorí vyhrali, bez ohľadu odkiaľ sú. Trend nezávislých sa ukázal ako jasný, ale vládna koalícia Smer, SNS a Most-Híd je jediná, ktorá má štandardné politické štruktúry," dodal. Zároveň Fico uviedol, že Smer-SD je z hľadiska preferencií dominantnou stranou. Neúspech primátora Nitry Dvonča ho prekvapil. Bratislave želá, aby mala rovnako dobrý vzťah s vládou, ako to bolo s primátorom Ivom Nesrovnalom.

Takzvaní nezávislí kandidáti vyhrali podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka všade tam, kde majú dosah médiá. Stranícki kandidáti podľa neho zas vyhrali všade tam, kde médiá nemohli ovplyvniť situáciu. "Teda stranícki kandidáti prehrali vo veľkých mestách, kde majú médiá obrovský dosah. Tam voliči neboli konfrontovaní s priamym kontaktom s kandidátmi. V obciach priamo ľudia poznajú kandidáta a tam sa nedajú oklamať. Na dedinách vyhrali preto stranícki kandidáti. Médiá zohrali v mnohých prípadoch škaredú úlohu," vyhlásil Jarjabek.

Nezávislí kandidáti sú podľa Jarjabka podvodom na voličoch. "Keď niekto vyhlási, že je nezávislý, je to podvod. Oni sú nezaradení, nie nezávislí," zdôraznil Jarjabek, pričom to podľa neho vidno na príklade bratislavského primátora Matúša Valla, ktorý hovorí o nezávislosti, ale podiel ne jeho víťazstve si vzápätí prisvojuje poslanec NR SR Miroslav Beblavý. "Tým sa za päť sekúnd stal straníckym nominantom. Nezávislí kandidáti sú podvod na voliča. Týka sa to aj poslancov či starostov, ktorí boli v iných stranách a zrazu začali byť nezávislí,“ dodal Jarjabek.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko považuje výsledok volieb za historický úspech SNS. Za výsledok vďačí vo veľkej miere regionálnym štruktúram strany. Podľa neho je dnes ľúbivejšie dať si značku nezávislý kandidát, aj keď sú z politickej strany. "Inak znášate tlaky aj za chyby svojich kolegov, ale politika musí byť o kolektívnom vedení," povedal Danko. "Komunál sa ešte nezávislým politikom riadiť dá, ale predstavte si 150 nezávislých politikov v parlamente. Tam, kde sa končia politické strany, sa začína diktatúra," podotkol. Rovnako poukázal aj na to, že vzťah politiky a médií je veľmi dôležitý. "Médiá niektoré začínajú patriť silným firmám, ktoré vlastnia dnes aj politické strany. Vytvoria digitálneho hrdinu, digitálneho primátora, zafinancujú ho silní ľudia a sú tu výsledky. Chcem apelovať, aby ľudia dôsledne teraz sledovali prácu tých ľudí," vyhlásil.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár priblížil, že cieľom strany Most-Híd vo voľbách bolo získať o desať percent starostov viac, ako mala strana doteraz. "Získala o 30 percent viac. Ako Most-Híd máme 127 starostov," povedal s radosťou. Priblížil, že Most-Híd získal pozície aj tam, kde bola silná SMK. Na otázku, či by súhlasil s návrhom Fica na zmenu spôsobu voľby, povedal, že na to je teraz neskoro. "Rok 2019 je predvolebný, tam sa legislatíva spomalí a máme iné úlohy," dodal.

Líder opozičnej SaS Sulík hovorí o dôležitosti parlamentných volieb v roku 2020. Pripomenul tiež, že v komunálnych voľbách Smer-SD nevyhral ani jedno krajské mesto. "Ak sa Fico pýta, kde sú opozičné strany, nech si pozrú výsledky 2020. Robiť z komunálnych volieb závery nemá zmysel. Ľudia majú Smeru-SD plné zuby a chcú sa ho zbaviť," uviedol Sulík. Na margo neúspechu kandidáta na primátora Bratislavy Jána Mrvu uviedol, že je to hlavne prehra hnutia OĽaNO. "Toto nie je prudký dôvod na spokojnosť, my sme dodržali našu časť dohody, že SaS postaví kandidáta na župana, Juraj Droba vyhral a robí tam solídnu robotu a teraz postavilo kandidáta OĽaNO. Dohody treba dodržiavať. Je to viac neúspech OĽaNO, oni vyberali kandidáta," povedal.

Predseda KDH Alojz Hlina sa z výsledkov teší. Podľa jeho slov je KDH jediná strana, ktorá má vlastného úspešného kandidáta v krajskom meste, a to primátorku Prešova Andreu Turčanovú. Hnutie Sme rodina ide podľa Borisa Kollár od nuly dobrým smerom. "Zo všetkých opozičných strán sme dopadli najlepšie," povedal s tým, že spomedzi opozičných strán majú najviac zvolených starostov a majú 120 poslancov.

Poslanec NR SR Ján Marosz (OĽaNO) v súvislosti s neúspechom Jána Mrvu uviedol, že Bratislava bude aj napriek tomu v dobrých rukách. "Nerobil by som z toho tragédiu. Ján Mrva podal dobrý výkon a bojoval," povedal s tým, že mal dobrý program, ale v Bratislave bolo viacero schopných kandidátov na primátora, a tak mali ľudia možnosť si vyberať. Marosz vyzdvihol úspech v Humennom, kde po rokoch primátorku Janu Vaľovú (Smer-SD) vystrieda Miloš Meričko, ktorého OĽaNO podporuje. "Humenné bola silná bašta Smeru-SD, Jana Vaľová skončila. A verím, že tak, ako Meričko vyhral v Humennom, je tu veľká nádej, že v roku 2020 si zoberú ľudia Slovensko späť do svojich rúk," dodal.

Pozrite si ako sa volilo na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy