Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
K zníženiu nehôd na križovatkách môžu pomôcť vylepšené semafory
Zdielať na
Krimi

K zníženiu nehôd na križovatkách môžu pomôcť vylepšené semafory

BRATISLAVA / Na bratislavských križovatkách k semaforom pribudli svetelné signály, ktoré zabezpečujú číselný odpočet. Vďaka tomu sa v našom hlavnom meste zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

Kedysi sa v rámci križovatiek využívala takzvaná blikavá zelená, ktorá síce zrýchlila dopravu, no spôsobovala nehody. "Vodič vpredu nevedel, koľký raz blikla, začal brzdiť. Vodič za ním vedel, že je to prvé bliknutie a začal pridávať. Týmto sa zrazili a z toho dôvodu došlo k tomu, že sa blikavá zelená zrušila," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský. V súčasnosti sa ako alternatíva využívajú svetelné signály s číselným odpočtom. "Je to vlastne náhrada blikavej zelenej s tým, že informuje vodiča za koľko sekúnd dôjde k najbližšej zmene," dodal Drahovský. 

Čísla, ktoré odpočítavajú zelenú alebo červenú privítajú najmä vodiči prichádzajúci z diaľky. "Vodič vždy bežným pohľadom vie, za koľko sekúnd dôjde k najbližšej zmene a vie sa prispôsobiť," povedal Drahovský. Radič semaforu má v sebe algoritmus, ktorý určuje voľné smery. Túto informáciu navyše nonstop posiela na displej pre vodičov. 

Semafory s odpočtom boli zabudované v rámci Slovenska ako prvé v Martine, neskôr v Košiciach. Najnovšie ich nájdete aj na bratislavských križovatkách, najmä na Bajkalskej ulici. "Plánujeme osadiť takéto časovače aj na ďalších križovatkách a fungujú nám takéto časovače aj na Trnavskej-Jégeho ako aj na Lamačskej ceste a ceste na Červený most," povedala hovorkyňa magistrátu hlavného mesta Zuzana Onufer. "V zahraničí je to bežné, lebo jednoducho tento odpočet dodáva takú informáciu, ktorá znižuje počet nehôd a zvyšuje priepustnosť križovatiek," uviedol Drahovský. 

Pozrite si archívnu reportáž o semafore, ktorý poteší a určite si ho všimnete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy