Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novozvolený poslanec má na krku problém. Exprimátor ho videl v aute s volebnou urnou
Zdielať na

Novozvolený poslanec má na krku problém. Exprimátor ho videl v aute s volebnou urnou

POLTÁR / Komunálne voľby v Poltári bude riešiť Ústavný súd. Sťažnosť podal bývalý primátor. Myslí si, že nie je v poriadku, aby kandidát na primátora v deň volieb vozil v aute členky volebnej komisie a to aj s volebnou urnou.

O zmene na primátorskom poste v Poltári rozhodlo 66 hlasov. Bývalý primátor, ktorý tento krát neuspel ale tvrdí, že bol porušený zákon. "Stretli sme jedného budúceho kandidáta, že navážal komisiu a auto mal oblepené budúcou primátorkou Poltára. Neviem, či sa to môže takýmto spôsobom, alebo nie," vyjadril sa oznamovateľ trestného oznámenie Pavel Gavalec. Podľa predsedu štátnej komisie pre voľby by mohlo ísť volebnú kampaň, ktorá je v čase volieb zakázaná. "Takouto situáciou sa zaoberala aj štátna komisia v deň volieb a dospela k názoru, ktorý vyjadrila aj v uznesení, že v zásade pohyb takéhoto auta počas volebného moratória znamená jeho porušenie," vyjadril sa predseda štátnej komisie pre voľby Eduard Barányi. 

Každý prípad ale posudzujú individuálne, ak zistia porušenie, môžu udeliť pokutu. Túto skutočnosť zachytili aj mestské kamery, nepoprel to ani samotný poslanec – vtedy ešte iba kandidát. O prijatom uznesení ale nemal informácie. "Nie, o tomto som vôbec nevedel. Vozidlo patrí môjmu bratovi a tá nálepka tam bola nalepená už dva mesiace," vyjadril sa spomínaný poslanec Karol Švingál. 

Bývalý primátor vidí problém aj v tom, že kandidát na poslanca prišiel do blízkeho kontaktu s členmi volebnej komisie, ako aj s volebnou urnou. "Ponúkol som sa sám, že ich odveziem. Tie ženy mali pred sebou 2,1 kilometrový úsek a boli to dôchodkyne. Chcel som spraviť dobrý skutok," vysvetlil už poslanec Švingál. Dve členky komisie sa mali pešo presúvať za voličom, ktorý nemohol ísť osobne voliť. Potom už podľa jeho slov na aute nejazdil a s komisiou ani neprišiel do kontaktu. Nemyslí si, že práve toto by mohlo ovplyvniť volebný výsledok. Bývalý primátor ale chce, aby vec preskúmal Ústavný súd.

"Jediný, kto v tejto veci môže vykonať nápravu je Ústavný súd, ak na základe podanej sťažnosti vyhodnotí, že došlo k porušeniu zákona a k takému porušeniu, ktoré mohlo ovplyvniť výsledok volieb," vyjadrila sa Eva Chmelová, zapisovateľka štátnej komisie pre voľby. "Ústavný súd rozhodne o sťažnosti na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánu miestnej samosprávy alebo proti výsledku volieb do orgánu miestnej samosprávy do 90 dní od doručenia sťažnosti," informovala hovorkyňa Ústavného súdu Ivana Vilinská. 

Pozrite si reportáž o prípade viceprimátorky v Humennom, ktorá prehrala súd: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy