Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini potvrdil, že Slovensko pakt OSN o migrácii v žiadnom prípade nepodporí
Zdielať na

Pellegrini potvrdil, že Slovensko pakt OSN o migrácii v žiadnom prípade nepodporí

BRUSEL / Premiér Peter Pellegirini sa počas samitu EÚ, kde hlasovali o deklarácii o brexite, vyjadril oficiálne aj ku globálnemu paktu OSN o migrácii. Pre tento dokument hrozí demisiu slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ak ho Slovensko nepodporí. Vyhlásenie premiéra už vzal na vedomie.

"Slovenská republika v žiadnom prípade nepodporí pakt OSN v Marakéši a nebude s ním súhlasiť," vyhlásil premiér Pellegrini. Účasť Slovenska na samite v Maroku, kde sa o dokumente má rokovať, je podmienená. "Ak nás má účasť v Marakéši k niečomu zaväzovať, tak tam nikto zo Slovenska nepôjde. Ak mi zaručia, že to nie je záväzné, tak na nejakej nízkej diplomatickej úrovni tam môžme mať aj vlastné zastúpenie," uviedol.

​Dôvodom je podľa neho situácia na Slovensku, ktorú sa snaží upokojiť. "Odmietam znenie marakéšskeho dohovoru tak, ako je formulovaný a odmietam, aby sa k nemu Slovensko pridalo," zopakoval. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu premiéra k téme: 

Pellegrini o kompakte hovoril aj so svojimi kolegami z Rakúska a Poľska, ktorí už odmietli kompakt podporiť. Premiér takisto informoval, že požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a štátneho tajomníka za SNS Lukáša Parízka o analýzu. 

Pellegrini hovorí, že jeho stanovisko vzal Lajčák na vedomie. Premiér upozornil, že Slovensko čakajú predsedníctva v OBSE, OECD aj v V4 a nemyslí si, že by Slovensko malo stratiť kvalitného ministra pre tento pakt. Verí, že Lajčák sa s tým zmieri a povýši službu SR nad svoje osobné postoje.

Premiér už skoršie uviedol, že podľa neho pakt o migrácii prichádza v absolútne nevhodnom čase."Keby sme nemali takú negatívnu skúsenosť, keby v Európe nepanovala taká negatívna atmosféra na základe tých migračných vĺn, ktorým sme čelili, tak si myslím, že o takomto dokumente by taká debata na Slovensku ani nebola, možno, že by si aj málokto všimol, že je niekde prijímaný,“ dodal Pellegrini.

Zahraničný výbor NR SR už prijal uznesenie, podľa ktorého by Slovensko kompakt malo odmietnuť. Proti kompaktu je hlavne koaličná SNS, ale aj opozičné SaS a Sme rodina. O alternatívnom uznesení, o ktorom by mohol rokovať parlament, hovorí aj minister Lajčák. Na stranu ministra sa z koalície stavia Most-Híd. O dokumente sa rokovalo, keď Lajčák predsedal Valnému zhromaždeniu OSN, je to teda pre neho aj otázka dôvery. "Ak mi Smer neverí, nemôže byť ministrom," vyjadril sa Lajčák. 

V médiách sa ale objavili informácie, že na jeho post už našli náhradu. Roberta Fica. Niektorí europoslanci si to dokonca vedia aj predstaviť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy