Jasno
15°
Bratislava
Vít
15.6.2024
Zubná pasta Colgate whitening z Afriky je nebezpečná
Zdielať na

Zubná pasta Colgate whitening z Afriky je nebezpečná

Zdroj: Clean Wal-Mart

Druhým škodlivým výrobkom je bylinný balzam na nohy Biocomfort Heilkräuter - Fussbalsam od výrobcu Louise Plegé Kosmetik

Na dva nebezpečné výrobky - zubnú pastu a bylinný balzam na nohy - upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Do systému rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX ich nahlásili kontrolné orgány v Španielsku a Nemecku.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Šramková, ide o zubnú pastu COLGATE WHITENING ADVANCED výrobcu COLGATE - PALMOLIVE - Južná Afrika, šarža: 5138ZA 10.

Výrobok obsahuje mezofilné aeróbne mikroorganizmy vo väčšom množstve, ako je povolené. Zubná pasta môže byť preto škodlivá, mikroorganizmy môžu spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha.

Pastu vyrobili v Južnej Afrike a nebola určená na trh Európskej únie. Napriek tomu je možné, že bola nelegálne importovaná a vyskytuje sa na trhu Slovenskej republiky.

Druhým škodlivým výrobkom je bylinný balzam na nohy Biocomfort Heilkräuter - Fussbalsam od výrobcu Louise Plegé Kosmetik, Rakúsko, číslo série: Lot No 7417, spotrebovať do: 05.09. Vo výrobku je prekročené limitné množstvo zmesi, ktorá sa používa ako konzervačná látka v kozmetických výrobkoch. Môže spustiť kontaktné alergie, ktoré sa prejavia na koži ako ekzém.

Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky. Spotrebiteľom odporúča, aby ich nekupovali a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali.

Zdielať na

Najčítanejšie správy