Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Ako bude prebiehať inaugurácia zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho?
Zdielať na

Ako bude prebiehať inaugurácia zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho?

BRATISLAVA / Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini v sobotu (15.6.) zloží sľub a ujme sa úradu. V novodobej slovenskej histórii je prvým politikom, ktorý bude mať skúsenosti s výkonom všetkých troch najvyšších politických funkcií: v minulosti bol premiérom aj predsedom snemovne. Donedávna šéf vládnej strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) v prezidentskom úrade vystrieda Zuzanu Čaputovú.

Skúška sirén, vŕtanie a rolovanie červeného koberca. Toto všetko sa dialo v centre hlavného mesta. Priestory Reduty sa pre zajtrajšiu inauguráciu stanú kľúčové. Tam sa totiž začne 5-ročný prezidentský mandát Petrovi Pellegrinimu.

Prezidentský sľub zloží Pellegrini v sobotu napoludnie do rúk šéfa Ústavného súdu na slávnostnej schôdzi parlamentu. Tá nebude v hlavnej budove zákonodarného zboru, ale rovnako ako pred piatimi rokmi v priestoroch Slovenskej filharmónie v centre Bratislavy. Ceremoniálu sa zúčastní okrem iného bývalý český prezident Miloš Zeman a český expremiér a bratislavský rodák Andrej Babiš, ktorý Pellegriniho v jeho predvolebnej kampani podporil.

Podľa dostupných informácií na inauguráciu nepríde Fico, ktorý sa zotavuje zo strelných zranení. Pôvodne v tento deň slovenský ministerský predseda plánoval účasť na summite o mieri na Ukrajine vo Švajčiarsku, kde ho zastúpi šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár.

Prípravy vrcholili aj na Hviezdoslavovom námestí, práve tam privítajú ozbrojené sily SR svojho najvyššieho veliteľa. Okrem červeného koberca tam pribudli aj kovové zábrany, ktoré majú prezidenta chrániť.

​Priebeh inaugurácie 

Na sobotňajšie popoludnie má Pellegrini, už ako nový prezident, naplánovanú prehliadku jednotiek slovenskej armády, účasť na bohoslužbe a tiež prevzatie úradu od Čaputovej, ktorá sa o ďalší päťročný mandát neuchádzala.

Zajtra príde aj k ďalšej zmene. Prezident Pellegrini neprejde k Dómu svätého Martina na slávnostnú omšu pešo. Bývalý šéf ochrankárov ale hovorí, že by to bezpečnostné zložky bez problémov zvládli. "Tam sú bezpečnostné protokoly. Tí bezpečnostní pracovníci presne vedia, kde sú nejaké rizikové miesta, bezpečnostné body, kde sú únikové cesty," uviedol bývalý riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčírovič. 

Ochrankári napriek tomu nechcú nič riskovať. Pripomeňme, že zajtra to bude presne mesiac od atentátu na premiéra. Z dôvodu bezpečnosti už dnes (14.6.) bolo vidieť pri prezidentskom paláci niekoľko ostreľovačov. Na slávnostný obed Pellegrini pozval 15 mladých ľudí a rovnaký počet seniorov na znamenie medzigeneračnej solidarity v rozdelenej slovenskej spoločnosti. Čaputová v roku 2019 hostila seniorov.

Pellegrini, ktorý je podľa prieskumov najdôveryhodnejším slovenským politikom, podľa zverejneného programu položí veniec k pomníku na mieste tragickej nehody spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika. Rovnako ako Čaputová položí tiež veniec k pamätníku obetí takzvanej železnej opony. Ochranka bude na prezidenta dohliadať aj na týchto dvoch pamätných miestach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy