Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Najhoršie, čo sme zažili. Hovoria obyvatelia o záplavách
Zdielať na

Najhoršie, čo sme zažili. Hovoria obyvatelia o záplavách

SVET / S letnou sezónou prichádza aj množstvo nežiadúcich účinkov klimatických zmien. Okrem blížiacich sa vysokých teplôt sa rozmáhajú záplavy, ktoré postihli krajiny na takmer všetkých kontinentoch.

"Najhoršie, čo sme doteraz zažili," hovoria obyvatelia Floridy vyjadrujú o záplavách, ktoré zasiahli oblasť medzi Fort Lauderdale a Miami. Výdatné dažde spôsobili vyliatie riek, ktoré zaplavili ulice, potopili autá, domy a čiastočne palmy.

Záplavy ohrozujú až 8 miliónov ľudí v tejto oblasti a podľa predpovede má pršať aj túto noc. "13 rokov tu zažívam búrky. Je tu daždivo, extrémne daždivo, ale nikdy nie tak, ako teraz. Je to extrém, je toho už príliš. Toto sme nečakali," reagoval Luis. 

V juhoamerickom Chile si záplavy vyžiadali už minimálne jednu obeť. Zomrel muž v traktore na ktorého spadol strom. Dážď tam spôsobil aj zosuvy pôdy, ktoré poškodili tisíce domov. Na mieste zasahujú hasiči a evakuujú miestnych obyvateľov i domáce zvieratá. Záplavy sa týkajú aj hlavného mesta Santiago. "Spolu s našimi mestskými zastupiteľmi a hasičskými jednotkami pracujeme na záchrane ľudí, ktorí najprv odmietli opustiť svoje domovy. Až teraz sa nám podarilo k nim dostať a zachránili sme všetkých štyroch obyvateľov, ich psov a mačky. Ľuďom aj zvieratám sme poskytli ošetrenie," informoval primátor Santiaga de Chile Iraci Hassler. Záplavy aktuálne trápia aj mesto Murcia na JV Španielska, kde sa voda nebezpečne valí cez ulice centra. Na opačnej strane sveta, v indickom štáte Západné Bengálsko, záplavy vytrhávali zo zeme stromy a ničili obydlia. V tejto časti sveta varujú meteorológovia aj pred nevídaným letným horúčavám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy