Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Inaugurácia prezidenta: Na čo musí protokol myslieť v rámci príprav?
Zdielať na

Inaugurácia prezidenta: Na čo musí protokol myslieť v rámci príprav?

BRATISLAVA / Inaugurácia prezidenta sa uskutoční na slávnostnej schôdzi parlamentu v bratislavskej Redute, už zajtra (15.6) napoludnie. Novozvolený prezident zloží sľub do rúk predsedu Ústavného súdu, za prítomnosti poslancov. Protokolisti naplánovali každú minútu programu, od zloženie slávnostného sľubu, až po večernú recepciu. Ako bude inaugurácia prebiehať? Bude to inaugurácia piateho prezidenta? Prezradil nám to riaditeľ protokolu Kancelárie prezidenta SR Frencien Bauer.

Inauguráciu pripravuje Kancelária prezidenta spoločne s Kanceláriou Národnej rady, keďže ide o slávnostnú schôdzu parlamentu. Na aké detaily musí protokol myslieť v rámci príprav?

Inaugurácia je naozaj inauguračný deň, nakoľko trvá celý deň a má niekoľko bodov programu. Správne bolo povedané, že to chystáme oba úrady. Ono vlastne začína inaugurácia slávnostnou schôdzou Národnej rady, ale následné všetky body programu sú teda hlavne v gescii Kancelárie prezidenta SR. Tieto prípravy sa zintenzívňujú s blížiacim sa termínom. Inaugurácia sa pripravuje niekoľko mesiacov a ide o rôzne detaily, cez pozvanie hostí, dizajn pozvánok, bezpečnostné opatrenia, zaradenie vojenských ceremoniálov, kvetinovej výzdoby, až po obedové menu. Naozaj sú to rôzne detaily, na ktorých Kancelária NR a ďalších úradov spolupracuje.

Je to stres alebo vzrušujúce?

Asi je to niečo medzi. Naozaj je to aj vždy profesnou výzvou, takže niekedy to vzrušenie je, a niekedy prídu také prekvapivé momenty alebo nejaký nápor. Vyvolá to stresujúce situácie, ale ten stres nie je dobré, aby bolo vidno na protokolistoch.

Už sme spomínali, že išli pozvánky, kto ich dostal? Kto tvoril zoznam pozvaných hostí? Sú tam aj hostia od odchádzajúcej prezidentky alebo len od novozvoleného prezidenta?

Na samotné zasadnutie sú prirodzene pozvaní všetci poslanci Národnej rady. Plus, teda protokolárni hostia, ústavní činitelia, zástupcovia samospráv a akademickej pôdy. Samozrejme sú tam aj osobní hostia zvoleného prezidenta, či už rodinní alebo priatelia. Je pozvané aj vedenie Kancelárie prezidenta SR, ktoré teda z väčšej časti je vedením Kancelárie, kde je prezidentkou Zuzana Čaputová. Dá sa povedať, že sú tam jej hostia, jej blízki spolupracovníci, poradcovia. Je zadaný súbor hostí, ktorí sa na takéto podujatia pozývajú. Podobný okruh je aj na ceremóniu udeľovania štátnych vyznamenaní.

Viac si pozrite vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy