Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Vozičkárom zdania vyhradené parkovacie miesto. Ide o zjednotenie pravidiel
Zdielať na

Vozičkárom zdania vyhradené parkovacie miesto. Ide o zjednotenie pravidiel

BRATISLAVA / Mnohí vozičkári z Bratislavy ostali prekvapení, keď im prišiel oznam, že ich vyhradené parkovacie miesto bude zdanené. Poplatok vychádza na 80 EUR. Podľa magistrátu sa iba zjednotili pravidlá jednotlivých mestských častí, pretože niekde sa platilo a inde nie. Vozičkári zasa vysvetľujú, že v kontexte toho, že často musia doplácať aj na rôzne špeciálne pomôcky, im každý poplatok navyše skomplikuje situáciu.

​Vladimír trpí detskou mozgovou obrnou aj sklerózou multiplex. Nespolieha sa len na pomoc štátu a pracuje. Do auta si nevie presadnúť sám a musí mu pomáhať osobná asistentka. Takto vysvetľuje, že on aj ostatní Bratislavčania na vozíčku by si na štandardných parkovacích miestach nevedeli do auta ani nastúpiť.

V jeho mestskej časti sa doteraz neplatilo. On a ďalší v jeho situácii len za označenie vyhradeného parkovania, čo vychádza na 200 až 300 eur. "V hlavnom meste bolo stretnutie zástupcov mesta a mestských častí, kde bola reč o zavedení tohto jednotného poplatku v rámci všetkých mestských častí jednotne," opísal Branislav Heldes, vedúci komunikačného oddelenia MČ Bratislava-Karlova Ves. "Niektoré mestské časti to mali spoplatnené vyššou sumou, iné to mali zadarmo. Je pravda, že sa rozhodli prebrať úpravu hlavného mesta," priblížil Peter Bubla, hovorca magistrátu hlavného mesta.

Niektorým štát nie vždy prispeje na pomôcky

"Ja si ešte privyrábam, peniaze nejaké mám, ale tí ktorí žijú len z invalidného dôchodku, tak je to určite veľká položka," ozrejmil vozičkár Vladimír.  Ako bonus budú náklady na zriadenie a značenie parkovacieho miesta znášať mestské časti a navyše budú môcť požiadať o zníženie poplatku o polovicu. "Vodiči zdravotne znevýhodnení, ktorí majú najnižšie príjmy," doplnil Heldes. 

Upozorňuje, že mnohí vozíčkari sú v situácii, kedy si z nízkeho príjmu musia platiť veľa vecí sami, lebo štát im nie vždy na pomôcky či terapie prispeje. Vladimír sám čaká na opravu vozíka od februára a aby bol mobilný, musel si ju zaplatiť sám.

Niektoré mesta ponúkanie parkovacie miesta zadarmo

Mnohé mestá ale fungujú aj bez ročného zdanenia či poplatku. "Parkujú na vyhradených parkovacích miestach prakticky zadarmo," uviedla Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora Banskej Bystrice. Patrí medzi ne aj Stará Ľubovňa a Poprad. "Na úvod však ľudia zaplatia jednorazový poplatok, ktorý súvisí s osadením dopravnej značky," priblížil Ľuboš Tomko, primátor Starej Ľubovne. V Starej Ľubovni síce vnímajú zvyšujúci sa počet áut so značkou ZŤP, ale mesto ich zatiaľ neplánuje spoplatňovať. "Chceme pomôcť tým ľuďom a javí sa, že ešte máme dostatok parkovacích miest," priblížil Tomko.

 Magistrát ponúka, že v prípade potreby vie vybudovať viacej miest pre ťažko zdravotne postihnutých, ale nie vyhradených pre konkrétneho človeka. "Sú aj všeobecné parkovacie miesta, ktoré sú aj dnes bezplatné," dodal Bubla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy