Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
EXKLUZÍVNE: TV JOJ sa rozprávala s otcom maloletého, ktorý mal mieriť na Pellegriniho dom
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: TV JOJ sa rozprávala s otcom maloletého, ktorý mal mieriť na Pellegriniho dom

BRATISLAVA / Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa rozprával s otcom maloletého chlapca, ktorý mal mieriť atrapou zbrane na dom Petra Pellegriniho. Len 6-ročný chlapec sa hral v aute. Podľa oca ich ochranka pozná, sú susedia. V písomnom rozhovore prezradil detaily incidentu aj to, ako ovplyvnil jeho rodinu.

Čo presne sa stalo počas incidentu? Čo mu predchádzalo?

Išli sme autom z Petržalky do Vrakune. Už na prístavnom moste mal syn kuklu na hlave a detskú pušku v ruke a hral sa, že strieľa na autá, okno mal zatvorené. Inšpiroval sa z hry, ktorú sme spolu hrávali na Xboxe. Kukly máme stále v aute, lebo chodievame na motokáry. Išli sme do môjho domu na Priehradnú ulicu. Neviem, kedy si otvoril okno na aute, no na Priehradnej už mal okno otvorené, hlavu a ruku mal vystrčenú z auta.

Vedel som že pôjdeme okolo ochrankárov, no bol som presvedčený, že ma poznajú, nakoľko okolo nich chodím každý deň a aj stojím s autom kúsok od nich, lebo čakám, kým sa mi otvorí brána. Počítal som s tým, že ma môžu zastaviť a upozorniť, že takéto správanie je nevhodné. Ani vo sne by mi nenapadlo, že oni môžu strieľať, ak vidia zbraň. Podľa mňa je prirodzené, že ak policajt zbadá zbraň, tak v prvom rade zastaví dotyčnú osobu a preverí danú situáciu. Či je to ozajstná zbraň, legálne držaná alebo detská hračka. Keď daná osoba spolupracuje, nie je najmenší dôvod strieľať.

Plus treba podotknúť, že ochranka tam je v civile, bežný človek nemá šancu spoznať, že sa jedná o ochranku. Tá ochranka tam funguje už niekoľko mesiacov. Najprv tam boli na osobných autách, postávali, rozprávali sa - nenápadne, ako bežní ľudia. Približne 2 mesiace tam majú dodávku, nonstop na jednom mieste, hneď vedľa brány, kde býva budúci prezident.

​Ako sme o 16.00 h prichádzali k môjmu domu, susediaceho s domom pána Pellegriniho, tak zhruba 80 metrov pred tým je veľký spomaľovač, kde treba ísť fakt pomaly. Po prejdení spomaľovača si nás už ochrankár všimol. Prešli sme okolo neho rýchlosťou asi 20 km/hod, nakoľko moja brána je 20 metrov od brány pána Pellegriniho. Pred mojou bránou som zastal a čakal, kým sa otvorí, trvá to asi 6 sekúnd. Nik nás nezastavil, ani nik za nami nepribehol, kým sme čakali na otvorenie brány. Zaparkoval som auto na môj dvor a o 20 minút sme išli na bicykloch znova okolo ochranky, smer na starý vrakunský cintorín zapáliť mame sviečku, potom sme išli na malú kofolu a veľké pivo a následne na kolotoče ku kruhovému objazdu.

Bolo 18.00 h a volá mi môj otec, ktorý má dom v tom istom dvore ako ja, že sú tam policajti, že kde som. Tak som si vypýtal policajta k telefónu. Hneď bol na mňa nepríjemný, požiadal som ho, aby sa mi predstavil, no odmietol. Požiadal ma, aby sme so synom prišli na miesto incidentu, vyhovel som im. Bolo tam asi 6 policajných áut a približne 15 policajtov či už v civile alebo v uniforme.

Vyšetrovateľka bola milá, pýtala sa, zapisovala si, no podaktorí policajti sa zbytočne zapájali do mojej debaty s vyšetrovateľkou. Bolo to nepríjemné pre mňa aj pre syna, ktorý celý čas plakal a ja som bol na policajtov tiež nepríjemný. Potom sme ešte čakali na NAKA, páni boli slušní, pochopili situáciu, po 15 minútach odišli. Celé vypočúvanie prebiehalo na ulici v mieste incidentu.

Na druhý deň som na motorke prišiel za ochrankármi k domu budúceho prezidenta a vysvetlil som im znova, že chodím okolo nich často, na akých autách, na akej motorke a aj na bicykli. Ochrankári poďakovali, že je výborné, že s nimi komunikujem a vysvetľujem súvislosti. Vtedy si ma tam odchytili novinári, ktorí mi povedali o tlačovke pána Eštoka. Pozrel som si ju zo záznamu na internete. Áno, video vyzeralo veľmi zle, súhlasím. Nie všetky informácie boli pravdivé. Objektívnosť absentovala.

Ako vnímate reakciu úradov na tento incident?

Vypovedali sme na sociálke asi 90 minút. Prebehlo to na profesionálnej úrovni. Voči nám ako rodičom nemali žiadne výhrady, okrem daného incidentu. Práve naopak, vyzdvihli komunikačný štandard nás rodičov, ktorí žijeme oddelene každý vo svojom byte už 3,5 roka a máme striedavú starostlivosť bez potrieb riešenia rodičovských povinností súdnou cestou. Taktiež boli pozrieť byty oboch rodičov, všetko bolo v poriadku.

Ako chápete reakciu sociálnych služieb a polície na tento incident?

Kontrolu zo sociálky vnímam pozitívne, nie ako šikanu. Je dobré vedieť od odborníkov, či naše výchovné štandardy sú v poriadku. Kroky polície som už opísal vyššie. Pokutu som žiadnu nedostal.

Podľa mňa som zákon neporušil, nosenie kukly v aute nie je zakázané, tak isto nie je zakázané nosiť hračkársku zbraň na verejnosti alebo v aute. Opakujem znova, som si vedomý toho, že to bolo v kontexte posledných týždňov nevhodné.

Čo si myslíte o tom, že tento incident bol spojený s bezpečnosťou prezidenta Pellegriniho?

Myslím, že treba prešetriť každé podozrenie, ktoré by mohlo narušiť bezpečnosť ústavných činiteľov.

Ako ste spolupracovali s vyšetrovateľmi a sociálnymi službami? Ako to prebiehalo ?

Na každú ich požiadavku som reagoval promptne, otvorene, úprimne no zároveň aj s nervozitou z mojej strany.

​Ako reagoval váš syn na tento incident a následné vyšetrovanie? Ako vnímal celú situáciu a aj to, že sa o ňu zaujímajú rôzne, preňho neznáme, osoby?

Bolo mu to nepríjemné. Plakal. Policajti riešili danú vec na ulici. Vyšetrovateľka si nás mala zobrať do auta a tam sme sa mali v kľude medzi štyrmi očami porozprávať. Prospelo by to všetkým.

Čo si myslíte o tom, ako médiá a politici reagovali na tento incident? Reagujte prosím aj na úlohu médií a politikov pri takomto incidente.

Prvotné informácie zazneli od pána Eštoka. Nie všetko sa zakladalo na pravde. Informácie neboli podané objektívne, boli vytrhnuté z kontextu. Novinári taktiež použijú z rozhovoru len tie slová a vety, ktoré im vyhovujú.

Čo by ste chceli povedať verejnosti o tomto incidente a jeho následkoch a dopadoch na vašu rodinu?

Ako som spomínal, bolo to nevhodné z mojej strany. Som rád, že incident bol medializovaný. Z dlhodobého hľadiska bude prínosom pre spoločnosť.

Aké kroky plánujete podniknúť, aby sa niečo podobné nezopakovalo?

Kroky netreba žiadne podniknúť, ja aj syn vieme, že danú situáciu už nezopakujeme. No žiada sa mi spomenúť moju ďalšiu skúsenosť.

O pár dní som išiel okolo ochranky na motorke a potreboval som si z horného vačku na ľavej strane bundy vytiahnuť diaľkové ovládanie od brány. No bál som sa to urobiť, nakoľko by to vyzeralo, ako keby som chcel z vačku vybrať pištoľ. Tak som počkal, kým zastavím pri svojej bráne a až potom som si vybral diaľkové ovládanie. Momentálne sa pred svojim domom necítim bezpečne, no viem, že ten pocit je len dočasný.

Môžete povedať viac o vašom vzťahu so synom a o vašich výchovných prístupoch?

Vzťah máme skvelý, má ma rád ako všetky planéty vo vesmíre, tak mi to zvykne hovoriť, a ja jeho tiež. Som trpezlivý, nekričím, nebijem, vysvetľujem. Pýtam sa ho na jeho pocity, potreby, priania.

Neviem, aká výchovná metóda je tá najoptimálnejšia, no viem, že ak mu dám veľa lásky, tak z neho vyrastie človek so srdcom na správnom mieste.

Ako vnímate reakciu verejnosti na tento incident? Aké reakcie ste zaznamenali od priateľov, susedov alebo verejnosti po tom, čo sa incident stal známym?

Myslím že verejnosť reagovala rozhorčene, no adekvátne k zverejneným informáciám. Priatelia reagovali v pohode. Jedna suseda mi vulgárne vynadala.

Máte pocit, že incident mal negatívny dopad na vaše súkromie alebo na psychickú pohodu vašej rodiny?

Negatívny dopad áno. No po objasnení a návšteve sociálky sme zistili, že sme vo väčšej pohode, ako pred incidentom.

Myslíte si, že by mali byť nejaké zmeny v tom, ako úrady riešia podobné situácie? Aké by ste si vy ako rodič a občan predstavoval v kontexte celej udalosti?

1. Upraviť postupy ochranky. Nemôže hneď strieľať, keď zbadá zbraň. Ochranka strážila dom. Takže radšej zastrelíme človeka, aby náhodou on nezastrelil dom?
2. Keby bola na ulici chránená osoba (prezident), tak mňa a syna rozstrieľajú? Ochranka má zabezpečiť ulicu, spraviť ju neprejazdnou napríklad 100 metrov na každú stranu. A ak by niekoho chceli pustiť bližšie k chránenej osobe, lebo ten niekto býva vedľa, tak nech ho celého skontrolujú, či nemá zbraň.
3. Pri incidentoch, ktorých súčasťou sú aj maloletí, má byť hneď privolaný napríklad detský psychológ, ktorý bude inštruovať policajtov.

Čo by ste odporučili iným rodičom, aby predišli podobným problémom?

Ľúbte svoje deti najviac ako sa len dá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy