Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
37-ročná žena čakala vytúžené dieťa, nedočká sa ho. Lekárka urobila fatálnu chybu
Zdielať na

37-ročná žena čakala vytúžené dieťa, nedočká sa ho. Lekárka urobila fatálnu chybu

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Považskobystrická nemocnica priznáva svoj omyl, ktorý spôsobil veľký žiaľ v rodine, ktorá žije v dedine Domaniža. Tridsaťsedemročná Ivana a rovnako jej partner Pavol sa tešili, že konečne, po troch rokoch spoločného života, čakajú bábätko. A podľa nich pre nepozornosť lekárky prišli o svoje dieťatko.

Je len pochopiteľné, že Ivana nesie celú situáciu veľmi ťažko a nevládala hovoriť pred kamerou. O tom, čo sa stalo, nám povedal jej priateľ Pavol. A bolo na ňom vidieť, ako sa trápi.

Celá smutná udalosť začala, keď išli na pohotovosť, pretože Ivana mala zdravotné problémy. "Lekárka mi povedala, že nevidí žiadny dôvod na hospitalizáciu, keďže výsledky krvi sú negatívne. Že tie problémy, čo má, bolesti, sú spôsobené silnou menštruáciou," povedal pre TV JOJ partner Ivany, Pavol Kardoš.

Zásadná chyba

Slová lekárky síce rešpektovali, ale jej rozhodnutie sa im predsa len nepozdávalo. Ivana si pár dní predtým urobila tehotenský test. "Nám bolo povedané, že tehotná nie je. Aj napriek tomu, že test, čo sme robili doma, bol vysoko pozitívny," dodáva Pavol Kardoš.

A potom navštívila svoju gynekologičku v Žiline, ktorá si všimla zásadnú chybu. Lekárka v Považskej Bystrici nebrala do úvahy nové výsledky testov krvi, ale staré, ktoré boli urobené pred dvomi rokmi.

"Nesprávne bol vyhodnotený starší výsledok tohto istého vyšetrenia, ako aktuálny, a tým pádom bol pacientke oznámený negatívny výsledok vyšetrenia, čo nebola pravda," vysvetľuje primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.

Podali sťažnosť

"Ten test bol vysoko pozitívny v ten deň. Pokiaľ by bol test pozitívny, tak si ju v nemocnici okamžite nechajú a dajú jej podpornú liečbu na udržanie a to sa bohužiaľ nestalo," dodáva Pavol Kardoš..

Žiaľ, teraz je isté len to, že Ivana nečaká bábätko, aj keď ten správny výsledok testu naznačoval, že tehotná bola. Spolu s Pavlom už podali sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby prešetril tento prípad.

"Chcel by som sa ospravedlniť pacientke za danú chybu, bola to ľudská chyba, zlyhanie ľudského faktora v danom okamihu. Je nám to veľmi ľúto," dodal primár Martin Krištofík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy