Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hoci uchádzačov sú stovky, zubárov je stále málo
Zdielať na

Hoci uchádzačov sú stovky, zubárov je stále málo

BRATISLAVA / Počas týždňa sa na lekárskych fakultách uskutočnili prijímacie skúšky v odbore zubné lekárstvo. Hoci uchádzačov boli stovky, školy prijmú len desiatky z nich. Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave napríklad iba 20. Inak to nie je ani na ostatných lekárskych fakultách.

Napriek tomu, že je lekárov a zubárov málo, zo stoviek uchádzačov príjmu školy v tomto odbore iba pár desiatok. "No tento rok máme uchádzačov 150 a prijmeme 20," hovorí rektor Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, Peter Šimko. Univerzita by vraj rada prijala aj viac študentov, ale kameňom úrazu sú zubárske kreslá, má ich len 10.

Chýba vybavenie 

Každý študent si musí odpraxovať minimálne 1 500 hodín. "Nemáme na to materiálne technické vybavenie. Je ale pravdou, že sme v riešení s ministerstvom zdravotníctva, ktoré je našim zriaďovateľom. Ak zvýšia dotácie, chceli by sme prijať viac študentov," pokračuje rektor. 

Rovnaké odpovede na otázky prečo neprijímajú viac študentov potvrdili aj ostatné univerzity. Univerzita Komenského má tohto roku až vyše 400 uchádzačov no prijíma 40 Slovákov, ďalších 35 prijatých študentov sú cudzinci z krajín ako je napríklad Nemecko, Rakúsko, Grécko, Izrael, Poľsko či Švajčiarsko. Za štúdium u nás platia.

Lekárska fakulta v Martine má tohto roku 126 uchádzačov a prijíma 10 študentov. Lekárska fakulta v Košiciach má tohto roku 290 uchádzačov a prijíma 45 Slovákov a 35 cudzincov. 

Priemerný vek zubárov 

"Súčasný počet zubárov je okolo 3200. Keď pôjdeme podľa vekovej skladby, tak, žiaľ, viac ako 50 percent je nad 50 rokov a ďalších 15 percent je nad 65 rokov," tvrdí Igor Moravčík zo Slovenskej komory zubných lekárov. Podľa prezidenta komory zubných lekárov, ak by zubári vo veku nad 65 rokov hromadne naraz zavreli svoje ambulancie, pretože sú už v dôchodkovom veku, nastala by neúnosná situácia. "To je až 600 zubárov, to by sme nevedeli nahradiť, ak školy ročne vyprodukujú 100 absolventov," hovorí Moravčík. 

Ministerstvo reaguje 

Univerzity pritom prstom ukazujú na ministerstvo zdravotníctva. Ako zriaďovateľ diktuje koľko študentov môžu prijať a následne na každého študenta vyčísli štátne dotácie. "Ministerstvo si uvedomuje, že je potreba zmeny v počtoch študentov a od ďalšieho školského roka zvýšime počty," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 

Na Slovensku je okrem nedostatku zubárov aj málo pediatrov. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy