Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Europoslanci povedali stop dezinformáciám. Celoeurópsky problém má zastaviť špeciálna jednotka
Zdielať na

Europoslanci povedali stop dezinformáciám. Celoeurópsky problém má zastaviť špeciálna jednotka

ŠTRASBURG / Neriešime zakrivené uhorky, nevýkonné vysávače, či banány. Europoslanci majú už po krk falošných správ, ktoré sa šíria o Euro- parlamente. Plánujú preto vytvoriť špeciálnu jednotku, ktorá bude vyvracať dezinformácie o fungovaní Európskej únie.

Dezinformácie o Európskom parlamente podľa europoslancov len podkopávaju dôveru ľudí vo fungovaní európskeho projektu. Europoslanci si preto povedali už stačilo. Vraj Európska únia zakazuje domáce zabíjačky. Samozrejme, že to je nezmysel,” povedal Ivan Štefanec z Európskej Ľudovej strany. “Európsky parlament podpísal, že prijmeme nejakých 11 tisíc utečencov, alebo nejakých migrantov,” pokračoval Branislav Škripek Európski konzervatívec a reformista. “V novinách sa objavil článok, že je toľko problémov v Európskej únii a poslanci riešia, či vaša kosačka dymí alebo nie,”  dodala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. V skutočnosti sa pritom prijímal veľký balík o znižovaní emisií aj z poľnohospodárskych strojov. A toto je iba zopár známych hoaxov o Európskom parlamente. 

Plánuje sa preto zriadiť špeciálna celoeurópska jednotka, ktorá to bude vysvetľovať. “Aby tu boli ľudia, ktorí si tieto veci budú sledovať, čo vlastne sa pohybuje po internete, aby to zachytili,”  vysvetlil Vladimír Maňka z Aliancie socialistov a demokratov Európskeho parlamentu. A fungovať má obdobne ako napríklad úrad európskeho prokurátora.

V každej krajine bude mať zástupcov, ktorí budú dezinformácie zhromažďovať a zasielať do centrálneho systému. Vo všetkých jazykoch únie sa následne dajú na pravú mieru. Ľudia si tak následne na špeciálnom webe budú môcť samy overiť, či ide o dezinformáciu. “Podľa prieskumov až 97% Európanov sa stretlo s falošnými správami, alebo dezinformáciami, z toho 37% na dennej báze a 34% na týždennej báze," zhodnotila situáciu Jana Žitňanská za Alianciu socialistov a demokratov EP. 

Pozrite si archívnu reportáž o dezinformáciách, ktoré sú obrovským problémom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy