Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Harabin mal podať trestné oznámenie na prokurátora a sudcov. Nikto sa ním ale nezaoberá
Zdielať na

Harabin mal podať trestné oznámenie na prokurátora a sudcov. Nikto sa ním ale nezaoberá

BRATISLAVA / Trestným oznámením, ktoré avizoval Štefan Harabin v kauze bossa zločineckého gangu Sýkorovcov Róberta Lališa, sa zatiaľ nikto nezaoberá. Bývalému šéfovi Najvyššieho súdu prekáža, že v kauze podľa neho rozhodoval senát v nezákonnom zložení.

Štefan Harabin ako člen senátu si priamo počas verejného zasadnutia vzal slovo a oznámil, že v kauze Sýkorovcov dochádza k nezákonnostiam. Avizoval, že podá trestné oznámenie na dozorujúceho prokurátora i všetkých sudcov, ktorí v prípade figurovali. "Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová trestné oznámenie sudcu Štefana Harabina považuje za nedôvodné," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.  

Bývalý minister spravodlivosti a predseda Najvyššieho súdu vždy tvrdil, že je v prvom rade sudca a nie politik. Keď sme sa pýtali, prečo upozornil na údajné nezákonnosti formou verejného prednesu a či jeho prejav súvisí s ohlásenou prezidentskou kandidatúrou, zareagoval podráždene."Buď sa budete správať slušne a konšpiračné otázky si nechajte doma. Ja som sa vyjadril právne, neťahajte sem politiku!",vyjadril sa k našej otázke. 

Harabinove slová sa však nepoznávali ani prokurátorovi, ktorý kauzu Róberta Lališa a spol. dozoruje. Vraj sa za 20 rokov praxe s podobným postupom člena senátu nestretol. "Boli prednesené minimálne z môjho pohľadu neštandardným spôsobom," vyjadril sa k situácii prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Bývalý minister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý v kauze zastupoval rodičov zavraždeného Romana Deáka a s Harabinom mal v minulosti časté spory, ironicky dodal, že začne nad sebou premýšľať. "Teraz sa trošku cítim dotknutý, na všetkých bolo podané trestné oznámenie a na mňa si tento člen senátu nespomenul," povedal s ironickým podtónom. 

Harabin očakáva, že generálny prokurátor bude postupovať ex offo. Odvolával sa na monokratický princíp, ktorý vládne v prokuratúre. Keď sme sa mimo záznamu pýtali prokurátora, ktorý bol na mieste, či začne konať voči sebe samému a voči spomínaným sudcom, povedal, že výpoveď Harabina založí do spisu a počká na postup kolegov. Generálna prokuratúra pripomína, že každé doručené podanie je vybavené zákonným spôsobom. "Podanie, na ktoré sa pýtate, nebolo k dnešnému dňu, to je 15.6.2018, doručené na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky,"  poznamenala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy