Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
EXKLUZÍVNE: Tibor Gašpar reaguje na obvinenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Tibor Gašpar reaguje na obvinenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára

ČASTÁ / Po stredajšom vystúpení generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, sa vo štvrtok exkluzívne pre Televíziu JOJ vyjadril dosluhujúci policajný prezident Tibor Gašpar. Prehovoril o pochybeniach, na ktorých sa mohli podieľať aj policajti z východného Slovenska. Reagoval aj na obvinenia o možnom úniku informácií z interného systému Národnej kriminálnej agentúry.

"Jeden pán vedúci prokurátor, ten mal aspoň sebareflexiu, ten sa vzdal funkcie v týchto dňoch. Druhý tú sebareflexiu nemá, tak tam išiel návrh na jeho odvolanie," potvrdil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Takto sa rozhovoril generálny prokurátor Jaromír Čižnár o čistkách na okresných prokuratúrach na východe Slovenska. Súvisia s medializovanými prípadmi súvisiacimi s talianskymi podnikateľmi, ktorých právna kvalifikácia sa začala meniť, až keď sa o to začali zaujímať, takpovediac hore. Na mieste je preto otázka, či sa podobné zmeny udejú aj v polícii. Predchádzať však tomu bude kontrola už vykonanej kontroly, ktorú dosluhujúci policajný prezident Gašpar nariadil. "Ak budú zistené pochybenia v kontrolnej činnosti, to znamená, že nadriadení sa nezaujímali o proces vyšetrovania, nekomunikovali s tými jednotlivými vyšetrovateľmi, prípadne neupozorňovali na nejaké pochybenia prokuratúru, tak budú prijímané opatrenia aj personálne, alebo disciplinárne," vysvetľuje dosluhujúci policajný prezident Tibor Gašpar.

​Vyšetrovanie, ale najmä podozrenia zo zametania sporných prípadov pod koberec sa stalo neraz tŕňom v oku malých farmárov z východu. Tí sa často nevedeli domôcť svojich práv. Generálny prokurátor hovoril o prípadoch, ktoré mu vyrozprávali farmári. Napríklad ten, keď jedného z nich na jeho poli dokonca napadli. Keď sa obrátil na políciu, mal dostať prinajmenšom zarážajúcu odpoveď. "Vedúci útvaru polície mal povedať, že nech podá trestné oznámenie. Nie žeby tam išiel. Ale nech podá trestné oznámenie. A on povedal, že ale už som podal desať. Viete aká bola odpoveď? Tak podajte jedenáste," hovorí Čižnár.

​Otázka na policajného prezidenta Gašpara bola jasná: Vy viete o týchto prípadoch? "Neviem, ak boli súdne rozhodnutia a neboli rešpektované, tak tam dochádzalo k mareniu úradného rozhodnutia. A bolo potrebné konať. Ak tie zistenia sú, tak to budeme musieť riešiť ako v rovine disciplinárnej, alebo personálnej," tvrdí Gašpar.

Aj v súvislosti s udalosťami posledných dní generálny prokurátor ostro namietal, proti prístupu čelných predstaviteľov vyšetrovacích orgánov do takzvaných živých spisov. Tibor Gašpar akékoľvek zasahovanie striktne odmieta. "Pokiaľ pôjdem podľa trestného poriadku, vyšetrovateľ, prokuratúra. Nikto iný sa nemá čo so spisom oboznamovať. A nikto iný by nemal informovať o veciach, ku ktorým nemá mať prístup," tvrdí Čižnár a Gašpar na toto vyjadrenie zareagaoval: "Nikdy sa nestalo, aby som si ja čítal konkrétny vyšetrovací spis za tých šesť rokov, čo som policajný prezident. Jediní, kto kontrolujú činnosť vyšetrovateľov sú priami nadriadení."

​Prezident policajného zboru Tibor Gašpar končí vo svojej funkcii ku koncu mesiaca. Doteraz však nie je známe kto ho nahradí. Podľa informácií Televízie JOJ z prostredia polície je výber kandidáta stále otvorený a v hre je viacero mien z radov aktuálnych, ale dokonca aj vyslúžilých policajtov.

​Celý rozhovor s Tiborom Gašparom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy