Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čižnár tvrdí, že systém prideľovania štátnych podpôr pre farmárov na PPA je chorý a prehnitý
Zdielať na

Čižnár tvrdí, že systém prideľovania štátnych podpôr pre farmárov na PPA je chorý a prehnitý

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tvrdí, že systém prideľovania štátnych podpôr pre farmárov na pôdohospodárskej platobnej agentúre je chorý a prehnitý. Podľa jeho slov, ministerka pôdohospodárstva Matečná musí a musela vedieť ako jej rezort narába so štátnymi podporami pre farmárov, a ako sa špekulanti dostávajú k agrodotáciám. Čižnár sa nedávno stretol s podvedenými poľnohospodármi z východného Slovenska a tvrdí, že drobní a slušní farmári v boji s úradníkmi nemajú šancu.

Už roky sa medzi slušnými farmármi hovorí nahlas o tom, ako sa v agrorezorte kšeftuje s prideľovaním agrodotácií a priamych podpôr pre farmárov. Po vražde Kuciaka sa o kšeftovanie s dotáciami začala zaujímať prokuratúra preto, lebo podozrivo vyplácané dotácie mali získať aj agrofirmy z východného Slovenska, ktorých majitelia majú mať nadštandardné vzťahy s vedením PPA aj Slovenského pozemkového fondu. "Ja tým ľuďom nemám dôvod neveriť, pretože ak je z toho pravda polovica, a ja verím, že hovoria pravdu vo všetkom, tak v tých oblastiach Slovenska, štát ako taký absolútne zlyhal," povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

To, čo je pre ministerku Matečnú novinkou posledných mesiacov, považuje Čižnár za prehnitý korupčný systém kšefotvania so štátnymy peniazmi, dlhoročne budovaný úradníkmi štátu v agrorezorte. "Keby si boli povinnosti na na PPA a SPF, tak nemuseli nám poskytovať žiadnu pomoc. Sú tam vybudované mechanizmy, a neverím, že niekto o tom nevie, ako týchto malých farmárov dusiť a dokonca ničiť," pokračuje Čižnár. 

Po prevalení škandalózneho zneužívania agropodpôr na východe krajiny firmami prepojenými na politikov aj vysokopostavených úradníkov, si generálna prokuratúra sťahuje z pôdohospodárskej platobnej agentúry desiatky podozrivých prípadov agrofiriem, ktoré mali dostať z agentúry vysoké podpory.

"Spolu je to 43 trestných vecí, ktoré budeme v priebehu mesiaca máj skúmať, pokiaľ budeme mať výsledky, budeme o nich informovať," dodal prokurátor Peter Šufliarsky. "V týchto prípadoch štát, čo mal drobných farmárov chrániť, tak sa podieľal na ich likvidácií. Mám obavu, že sa to potvrdí," uviedol generálny prokurátor. 

"Všade to hovorím, na mail neprišlo ani jedno podanie," hovorí ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Televízia JOJ už 28. marca požiadala platobnú agentúru a následne aj ministerku Matečnú o zodpovedanie otázky, koľko oznámení a podnetov podali na podozrivé čerpanie agropodpôr polícii či prokuratúre, od samotného vzniku platobnej agentúry. Tá funguje už 14 rokov. Práve agentúra pokusy špekulantov musí vedieť odhaliť už pri posudzovaní podaných aj podozrivých žiadostí o dotácie.

Na otázky neodpovedala ani platobná agentúra a ani ministerstvo pôdohospodárstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy