Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Predložte dôkazy alebo podám trestné oznámenie, vyzýva Gajdoš Krajniaka
Zdielať na

Predložte dôkazy alebo podám trestné oznámenie, vyzýva Gajdoš Krajniaka

BRATISLAVA / Nákup nových obrnených transportérov je netransparentný. Opozičný poslanec Milan Krajniak to povedal aj v reportáži, ktorú odvysielala fínska televízia. Navyše tvrdí, že podľa jeho zdrojov vývoj nových áut pre ozbrojené sily, nedopadol ani zďaleka tak dobre ako to prezentuje armáda. Ministerstvo obrany jeho slová ostro odsudzuje. Šéf rezortu Peter Gajdoš hovorí, že Krajniak klame a na poslanca pripravuje trestné oznámenie.

Obrnené transportéry s pohonom 8 x 8 či 4 x 4. Slovenská armáda ich vyvíja už niekoľko mesiacov. V prípade osemkolky by sa na fínskom podvozku mala voziť slovenská vojenská technika. Taká, ktorá by ozbrojeným silám slúžila prinajmenšom ďalších 40 rokov.

Práve vývoj a neskôr výroba a nákup obrnených transportérov je už niekoľko mesiacov predmetom otvorených sporov. Na jednej strane kritikov - analytikov, či opozičných politikov. Na druhej strane - vedenia rezortu obrany, ktorí obranný projekt zo všetkých síl obhajujú. "Od začiatku ich zaujíma tento megabiznis a to ako zabezpečiť, že na ňom budú profitovať vopred určené firmy," povedal poslanec Milan Krajniak. 

"Vyzývam ho, že ak takúto informáciu má, nech sa obráti na orgány činné v trestnom konaní," povedal minister obrany Peter Gajdoš. Opozičník Krajniak už niekoľko dní vedie vojnu práve s vedením rezortu. Hovorí o netransparentnosti províziách či dokonca korupcii, ktorá sa mala udiať pri inom, no podobnom obchode fínskeho výrobcu podvozkov obrnených áut - na balkáne v Slovinsku a v Chorvátsku. 

"Top manažéri Patrie a aj samotná táto firma boli za korupciu fínskym súdom odsúdení," uviedol Krajniak. Minister obrany Peter Gajdoš sa voči výrokom ostro ohradil. Tvrdí, že poslanec hovorí nezmysly a bludy. "Výroková logika pánovi poslancovi naozaj ide. Pretože podľa neho ak niekde inde poslanci brali úplatky, tak to tak bude aj na Slovensku. Beriem to ako jeho bujnú fantáziu," povedal Gajdoš. Minister zároveň poslancovi hrozí trestným oznámením a dal mu ultimátum, za ktoré sa postavil dokonca aj premiér Pellegrini. "Opätovne vyzývam pána poslanca Krajniaka, aby do piatka rána predložil dôkazy, nie domnienky. Ak tak neurobí, podávam trestné oznámenie na poškodzovanie dobrého mena," povedal Gajdoš. Ministra obrany sa zastal aj premiér Pellegrini. "Buď predloží dôkazy tento dotyčný pán, alebo sa bude musieť ospravedlniť, lebo takto nemôžeme donekonečna fungovať," uviedol. 

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy