Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prokurátor Čižnár: Zistili sme chyby v deviatich spisoch súvisiacich s talianskou mafiou
Zdielať na

Prokurátor Čižnár: Zistili sme chyby v deviatich spisoch súvisiacich s talianskou mafiou

BRATISLAVA / V stredu zvolal generálny prokurátor Jaromír Čižnár tlačovú besedu, aby informoval o spisoch, ktoré vyšetrovali na základe posledného článku novinára Jána Kuciaka. Z 56 spisov, zistili chyby v deviatich.

Generálna prokuratúra začala konať na základe medializovaných informácií z článku Jána Kuciaka. "Z deviatich bola 1 chyba procesná, ostatné boli skutkové. To znamená že boli odmietnuté predčasne, nezákonne, alebo z dôvodu, ktorému nerozumiem ani ja. Pán nezaplatil clo, dane a potom povedal, že nevedel, že mal zaplatiť," povedal prokurátor. 

Podľa generálneho prokurátora to predstavuje pochybenia v skoro 17 percentách prípadov, čo je podľa neho "až moc". "Moc sa nemáme čím chváliť," povedal. Podľa neho sa už záležitosti prejednávali s obvodnými a krajskými prokurátormi, čo vyústilo do toho, že v jednom prípade sa vedúci prokurátor vzdal funkcie a v ďalšom prípade bol podaný návrh na jeho odvolanie.

Podľa námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho na základe lustrácie GP vylustrovala 17 subjektov. "Pri preskúmaní sme sa zamerali aj na využívanie alebo aplikáciu inštitútu účinnej ľútosti, tá bola zistená v piatich trestných veciach," uviedol.

Takýchto prípadov podľa Šufliarskeho zistili päť, pričom v štyroch prípadoch bolo rozhodnuté v súlade so zákonom. V dvoch z týchto prípadov bol podozrivý Diego R. a v jednom Antonino V. V jednom prípade, kde GP zistila nedostatky, bol podozrivý Diego R. "V tejto trestnej veci bude vydaný pokyn na zrušenie odkladacieho uznesenia a vydaný pokyn na doplnenie dokazovania a opätovné vydanie zákonného rozhodnutia," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy