Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Jednou z vecí, v ktorých zistila GP pochybenia, je prevod šiestich garzóniek v bratislavskej Petržalke
Zdielať na

Jednou z vecí, v ktorých zistila GP pochybenia, je prevod šiestich garzóniek v bratislavskej Petržalke

BRATISLAVA / Po zverejnení posledného článku investigatívneho novinára Jána Kuciaka sa spustila lavína podozrení nielen o zneužívaní eurofondov, ale aj o zvláštnych výhodách, ktoré mali talianski podnikatelia na východe Slovenska. Hoci polícia a prokuratúra začala trestné stíhanie pre viaceré trestné činy týchto podnikateľov, rozhodnutia im boli neraz naklonené.

Ešte v marci si generálna prokuratúra sama od seba vyžiadala spisy z prokuratúr, v ktorých figurovali talianski podnikatelia buď ako fyzické alebo právnické osoby. Lustráciou našli na Talianov viac ako 70 trestných vecí.

Generálna prokuratúra napokon preskúmala 56 spisov. V 17 percentách, teda v deviatich prípadoch, zistili vážne pochybenia. Len v jednom prípade išlo o procesnú chybu, ale zvyšných osem pochybení bolo skutkových.

"Buď tie veci boli odmietnuté predčasne, nezákonne a niektoré z dôvodov, ktoré nechápem ani ja," povedal prokurátor Jaromír Čižnár.

Z preskúmaných spisov vyplýva, že Diego Roda je momentálne väzobne stíhaný za majetkovú trestnú činnosť. Rovnako je na tom aj Sebastiano Vadala, ktorý je vo väzbe za násilnú trestnú činnosť, konkrétne za nebezpečné vyhrážanie a výtržníctvo. A práve v jeho prípade išlo o jedno z najväčších pochybení, na čo upozornil priestupkový orgán.

"Tento orgán to vrátil naspäť orgánom činným v trestnom konaní s tým, že podľa neho ide o trestný čin, čo je hanba, pre nás, pre políciu aj prokuratúru, a teraz je ten človek stíhaný a je vo väzbe. Takže bol to priestupok vlani a teraz to je trestný čin, za ktorý je väzobné stíhanie. Tak si názor urobte sami," pokračuje Čižnár.

Prokurátorov, ktorí sa takto neštandardne a pre podnikateľov priaznivo vysporiadali s trestným stíhaním, hrozí postih. Jeden z prokurátorov sa sám vzdal funkcie a hrozí to aj ďalšiemu. Zároveň Jaromír Čižnár nevylúčil, že v prípade týchto talianskych "podnikateľov" spájaných s tamojšou mafiou, sa neobjavia ešte ďalšie kauzy, ktoré sa im dostanú na stôl.

Odfláknuté veci

"Ja tvrdím, že ešte sa zrejme nájdu aj iné veci, ktoré vôbec neboli preverované, ktoré boli bohužiaľ odfláknuté a to tu poviem na plné ústa, lebo to sa nedá inak nazvať," uviedol na besede generálny prokurátor. Jednou z vecí, v ktorých sa po zistených pochybeniach, znovu začalo konať, je aj prevod šiestich garzóniek v bratislavskej Petržalke.

Ich majiteľ,Palombi, sa s Vadalom dohodol, že pri prevode bytov za 360 tisíc eur cez ďalšie dve Vadalove firmy a nakoniec znovu na jeho firmu, si prilepšia o DPH-čku vo výške 80 tisíc eur. Palombi to napokon aj sám priznal vo svojej výpovedi na polícii.

"O tejto kúpe neexistujú žiadne doklady, tj. výdavkový a príjmový pokladničný doklad na sumu 360 000 eur vo firmách Alto, Genna, a tiež medzi firmami Genna a AV Real. Navyše na základe príkazu Antonina Vadalu bola firma Genna prepísaná na občana Talianska tzv. bieleho koňa, ktorý ani nevie, že podniká na Slovensku, a to len pre to, aby znemožnil prístup k dokladom tejto firmy. Je tu dôvodné podozrenie, že konateľ firmy GENNA sa dopustil daňovej trestnej činnosti," píše sa v sťažnosti Palombiho proti odmietnutiu trestného stíhania. Aj napriek tomu bolo trestné stíhanie v tejto veci zastavené.

"Tam bolo začaté trestné stíhanie, ale bolo aj zastavené, že nejde o trestný čin, po preskúmaní trestnej veci prokurátorom prieskumného oddelenia došiel k záveru, že je tu podozrenie z daňového trestného činu, bol vydaný pokyn na opätovné začatie trestného stíhania, pretože je tam podozrenie z neoprávneného uplatnenia odpočtu DPH vo výške najmenej 80 tisíc eur," informuje prokurátor GP Peter Šufliarsky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy