Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ak nebudeme správne míňať, môžeme z európskych peňazí dostať menej
Zdielať na

Ak nebudeme správne míňať, môžeme z európskych peňazí dostať menej

BRATISLAVA / Slovensku sa darí a musí za to zaplatiť daň. Z peňazí v budúcom rozpočte Európskej únie sa nám ujde menej. Je to aj preto, že v rokoch 2021 – 2027 už nebude do spoločnej európskej kuchyne prispievať Veľká Británia a inak sa bude robiť aj rozpočet. Prispievatelia si posvietia napríklad aj na fungovanie právneho štátu v krajinách.

Zaplatíme jednoducho daň za to, že nám šľape ekonomika a že sa blížime stále viacej k priemeru životnej úrovne Európanov. Napriek tomu, že obálka bude menšia Richard Raši to nevidí tragicky. "Európska komisia má stále za jednu z priorít, zbližovanie s euro regiónmi," tvrdí Richard Raši, vicepremiér pre investície a informatizáciu. Európske peniaze, aj keď ich bude menej by sa mohli adresnejšie využívať. Štruktúra rozpočtu sa však bude meniť. "Tretina na kohéznu politiku, tretina pre poľnohospodárov a tretina pre podporu týchto nových politík," vysvetľuje Maroš Šefčovič, podpredseda EK pre energetiku.

V rámci poľnohospodárstva by mali priame platby získavať len tí, ktorí sú aktívnymi farmármi a nie rôzni kúzelníci."Aby sa priame platby naväzovali na výsledok ich produkcie," tvrdí Šefčovič. Nové politiky sú zase podpora mladých, migrácia, ale aj väčšia ochrana vonkajších hraníc. "Navrhujeme napríklad rozširovanie agentúry Frontex podľa potreby z 1 200 zamestnancov dnes na 10 000 do konca viacročného rámca," tvrdí Günther Oettinger, eurokomisár pre rozpočet.  

Podľa nových pravidiel sa Brusel pri prideľovaní peňazí už nebude pozerať len na výšku HDP, ale aj na to, ako sa vie daná krajina pobiť s korupciou a ako v nej funguje právny štát. "Tento mechanizmus je všeobecne uplatnitelný, nie je zameraný na konkrétne členské štáty, ale je dôležitým aspektom novej architektúry európskeho rozpočtu," tvrdí Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie. "Sú pravidlá, ktoré vedia eliminovať akékoľvek pochybenia na lokálnej úrovni z hľadiska transparentnosti, alebo možnej korupcie. A to je téma, ktorá sa v každom štáte môže vyskytnúť. A je to téma, ktorá sa môže vyskytnúť aj na Slovensku," tvrdí Raši.

V tomto sme ale dlhodobo byrokratickí a nešikovní. Pritom podľa vicepremiéra Rašiho bolo až 80% verejných financií zrealizovaných vďaka eurofondom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy