Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neexistujú kamerové záznamy o hraničnej kontrole vietnamskej delegácie, hovorí ministerka Saková
Zdielať na

Neexistujú kamerové záznamy o hraničnej kontrole vietnamskej delegácie, hovorí ministerka Saková

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Druhý rokovací deň 31. schôdze parlamentu začali poslanci hlasovaním o návrhoch noviel zákonov z dielne rezortu životného prostredia. Parlament by mal sprísniť podmienky na uzatváranie skládok ako aj ochrany ovzdušia. Ďalšie návrhy predkladajú aj ministerstvá dopravy, školstva a spravodlivosti. Poslanci potom kládli otázky ministerke vnútra ale aj premiérovi Pellegrinimu.

Novelu o skládkach ktorá má zaviesť aj novú možnosť uložiť pokutu až do 150-tisíc eur, ak prevádzkovateľ nerešpektuje výzvu Slovenskej inšpekcie životného prostredia a nepodá žiadosť o adekvátne povolenie, už 20. apríla schválila vláda. Novela  Rezort životného prostredia berie podľa jeho šéfa Lászlóa Sólymosa boj proti skládkam veľmi vážne. „Preto meníme odpadovú politiku tak, aby sa oplatilo triediť a recyklovať, plánujeme zvyšovať skládkovné a zároveň podľa súčasného nastavenia nové skládky na takzvanej zelenej lúke už na Slovensku vznikať nebudú. Touto novelou zas odstraňujeme bariéry pri uzatváraní a rekultivácii skládok,“ vyjadril sa minister Sólymos.Poslanci riešili aj novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov do 30. júna tohto roka a výsluhový dôchodok priznaný od 1. júla do 31. decembra by sa mal za každý skončený rok trvania služobného pomeru zvýšiť o pevnú sumu 0,60 eura. Novelu dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Odhaduje sa, že predmetné zvýšenie sa v rokoch 2018 až 2021 má týkať približne 46 000 osôb.

Ministerka vnútra Denisa Saková dnes na Hodine otázok v NR SR uviedla, že v priestoroch, kde sa hraničné kontroly vykonávajú, má aj ministerstvo vnútra a aj prevádzkovateľ letiska. Ministerstvo vnútra uchováva záznamy 30 dní, letisko 14 dní. Podľa Sakovej neexistuje žiadny schengenský systém, ktorý by zaznamenával prekročenie hraníc. Robí sa to len manuálne pečiatkami. Ministerstvo vnútra však má systém, kde sa tri roky uchovávajú osoby, ktoré prekročili hranicu. „Preverením nášho systému sa nenašiel žiadny záznam. Neevidujeme, že by táto osoba, Trinh Xuan Thanh, prekročila našu hranicu s Ukrajinou, alebo na letiskách v SR,“ uviedla ministerka Saková. Otázky na vietnamskú delegáciu ministerke kládol poslanec NR SR za SaS Martin Klus. Slovensko poskytlo vietnamskej delegácii slovenský špeciál a sú podozrenia, že Trinh Xuan Thanh bol unesený práve slovenským špeciálom, ktorý Vietnamci použili na cestu do Moskvy.

Poslanci riešili aj zmenu azylových podmienok. Žiadateľovi, ktorý odmieta ochranu štátu, ktorého je štátnym občanom, rezort podľa novely neposkytne takzvanú doplnkovú ochranu, pokiaľ nehrozí, že by bol v prípade návratu vystavený reálnej hrozbe vážneho bezprávia. Dôvodom na odmietnutie je tiež to, že žiadateľ pred vstupom na územie SR spáchal iný čin, za ktorý možno uložiť trest odňatia slobody s dolnou hranicou trestnej sadzby najmenej päť rokov a krajinu pôvodu opustil len preto, aby sa vyhol trestnému stíhaniu. V konaní o udelení azylu má rezort rozhodnúť do šiestich mesiacov. Lehota sa môže predĺžiť, "ak si rozhodovanie o žiadosti o udelenie azylu vyžaduje posúdenie zložitých skutkových a právnych otázok alebo veľký počet žiadateľov podalo súčasne žiadosť o udelenie azylu a je veľmi zložité rozhodnúť o nej". Žiadateľ je podľa novely do rozhodnutia o žiadosti o udelenie azylu oprávnený zdržiavať sa na území SR. Naopak, nie je oprávnený zdržiavať sa na území SR, ak ide o opakovanú žiadosť o udelenie azylu a ministerstvo už v minulosti zamietlo žiadosť o azyl. V prípade schválenia parlamentom nadobúda novela účinnosť 20. júla.

Takto to začiatkom tohto týždňa vyzeralo pred budovou maďarského parlamentu v prvý deň schôdze:

území SR zaoberajú starostlivosťou o žiadateľov a azylantov.

V prípade schválenia parlamentom nadobúda novela účinnosť 20. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy