Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Baletné narodeniny fenomenálneho choreografa a otca klasického baletu Mariusa Petipa
Zdielať na

Baletné narodeniny fenomenálneho choreografa a otca klasického baletu Mariusa Petipa

BRATISLAVA / Tvrdý dril, krvavé nohy, litre potu, ale výsledkom je taká nádhera, až sa vám tlačia slzy do očí. Balet Slovenského národného divadla má dnes malý sviatok. Predstavenie Esmeralda uvádza presne 200 rokov od narodenia génia Mariusa Petipa, ktorého svet považuje za otca klasického baletu. Z jeho choreografie nevychádza iba slovenská verzia Esmeraldy, ale aj mnohých ďalších známych predstavení, vrátane Labutieho jazera alebo Luskáčika.

Za približne trojhodinovým baletným predstavením sa skrýva približne stovka ľudí. Aj v zákulisí cítiť pracovný stres. Čím sa viac blížime k javisku tak tým viac sa napätie mení na krásny umelecký zážitok. Francúz Marius Petipa, ktorého choreografia bola predlohou aj pre slovenské predstavenie je v baletnom svete známy ako otec ruského baletu. Z jeho baletného dedičstva čerpajú mnohé divadlá dodnes.

A aj slovenské národné divadlo sa snažilo jeho choreografiu zobraziť čo najvernejšie. "Choreografiu sme sa snažili zobraziť čo najvernejšie podľa Petipu, čerpali sme z archívnych materiálov, ktoré sa zachovali," hovorí choreograf a režisér Vasilij Medvedev. So zatajeným dychom predstavenie sledoval aj Stanislav Fečo, ktorý je rovnako povolaním režisér a choraograf: "Ten, kto má rád výpravný balet, si príde na svoje. Myslím si, že niečo takéto, konkrétne takýto zážitok, baletný divák ešte nevidel. Je to jedinečné......."

Baletné predstavenie Esmeralda vzniklo na motívy románu Chrám matky božej v Paríži. Choreografi a režiséri pritom nedali vyniknúť iba predstaviteľke krásnej Esmeraldy, ale svoje tanečné umenie predvádzajú v predstavení viacerí sólisti: "Petipa dával vždy vo svojich predstaveniach šancu tancovať napríklad aj študentom baletu," potvrdzuje Medvedev.

Obrovská a výpravná scéna nevznikala na Slovensku, ale SND si ju zapožičalo z Ruska. "Kostýmy sú z dielne ruskej výtvarníčky Jeleny Zajcevovej, odkúpili sme si ich z Berlína, keďže oni už tú inscenáciu nehrajú," priznáva Eva Gajdošová, dramaturgička baletu SND.

Na príprave spolupracovali umelci z celého sveta, len v baletnom súbore sú tanečníci 17 národností. Okrem približne 100-členného tanečného súboru je do predstavenia zapojených ďalších 130 ľudí - od členov orchestra, maskérov, kostymérov až po rekvizitárov. A aj pre náročnú organizáciu celého tohto kolosu bude predstavenie veľkou vzácnosťou.

Pozrite si aj ďalší unikát z dielne baletu SND Za hranicami hriechu, ktorý je pripravený na motívy Dostojevského románu Bratia Karamazovci:

Súvisiace články