Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alfréd Dubs je Wintonove dieťa. Má odkaz pre Slovákov
Zdielať na

Alfréd Dubs je Wintonove dieťa. Má odkaz pre Slovákov

LONDÝN / Za svoj život vďačí Nicholasovi Wintonovi. Bol jedným z detí, ktoré zachránil vo svojich vlakoch tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny. Dnes 85-ročný Lord Alfréd Dubs je známym filantropom, humanistom a politikom.

Lord Alfréd Dubs bol jedným zo 669 šťastných detí z bývalého Československa, ktoré dnes už známy britský burzový maklér, zachránil pred takmer istou smrťou v koncentračných táboroch.

Rodák z Prahy sa do Veľkej Británie dostal v roku 1939 ako šesťročný v detskom transporte, ktorý organizoval práve Nicholas Winton. V súčasnosti je uznávanou osobnosťou britskej politickej scény.

"Môj otec bol Žid, moja mama nie. Žili sme v Prahe," opisuje Lord Alfréd Dubs. Po svojom príchode do Spojeného kráľovstva vyrastal po smrti otca so svojou matkou a po absolvovaní štúdii pracoval v rôznych politických a humanitárnych funkciách v tejto ostrovnej krajine.

"Mal som pocit, že ak zlí muži dokážu urobiť toľko škody v politike, tak je možné politiku využiť aj na to, aby zlepšila životy ľudí," pokračuje. Osemdesiatpäťročný "Alf" ako ho familiárne oslovujú je dlhoročným členom snemovne lordov a labouristom telom aj dušou. Brexit označuje za katastrofu a postoj Vyšehrádskej štvorky voči utečencom je pre neho sklamaním...

"Podľa mňa je odchod Británie z EÚ katastrofa. Počas kampane som veľmi tvrdo pracoval na tom, aby som presvedčil ľudí, aby hlasovali za zotrvanie v únii. Utečenecká kríza je mimoriadnou výzvou pre Európu a jediný spôsob akým sa s ňou dokážeme vysporiadať je, ak si všetky európske krajiny podelia zodpovednosť. Niektoré krajiny, ako napríklad štáty V4 vravia, že utečenci nie sú ich problém, zaujímajú ich len bieli kresťania," mysli si Dubs.

Do pozornosti verejnosti a médii sa v roku 2016 dostal tzv. Dubsov návrh, dodatok zákona ktorým presadzoval, aby táto monarchia prijala 3000 detských "utečencov"...

"Cieľom návrhu bolo presvedčiť britskú vládu, aby sme prijali časť z nich, nie všetkých, ale aby sme boli súčinní. Nakoniec vláda návrh prijala," uviedol. Za neúnavnú podporu ľudí s telesným postihnutím a tiež za pomoc sýrskym utečencom získal v tom istom roku prestížne ocenenie "Humanista roka". A čo by odkázal Slovákom?

"Ľuďom na Slovensku želám to najlepšie. A i keď už nie sme v EÚ, dúfam, že Británia a Slovensko zostanú dobrými priateľmi aj do budúcna," dodal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy