Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Drucker má riešenie pre lekárov, ktorí odmietajú obhliadky zosnulých
Zdielať na

Drucker má riešenie pre lekárov, ktorí odmietajú obhliadky zosnulých

PÚCHOV/ILAVA/POVAŽSKÁ BYSTRICA / Televízia JOJ naďalej sleduje zlyhanie systému prehliadok mŕtvych, ktorý kolabuje od začiatku júna na Považí. Tamojší lekári vypovedali zmluvy Úradu pre dohľad, prestali prehliadať mŕtvych a začali sa starať v službe len o pacientov.

Lekári chcú dosiahnuť zmenu doterajšieho systému obhliadok mŕtvych. Chcú tiež, aby sa k nim pridali ďalší lekári. Pozostalí teraz čakajú pri mŕtvom na doktora aj viac ako osem hodín. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa o konaní lekárov dozvedel údajne od TV JOJ. 

"Nemám informáciu o tom, čo ste mi povedali, že by vyzývali. V zmysle zákona sú všeobecní praktickí lekári povinní zabezpečovať prehliadky mŕtvych," reagoval minister zdravotníctva Drucker.

Stav s nefunkčnosťou prehliadok mŕtvych podľa zistení televízie JOJ od začiatku júna vážne zasahuje do práce polície v trenčianskom kraji. Krajské riaditeľstvo potvrdilo, že má pre daný stav závažný problém získať lekárov pre prehliadky mŕtvych.

"Dlhšiu dobu je s obhliadajúcimi lekármi problém v okresoch Púchov, Ilava, Považská Bystrica. Naposledy 25.6.2017 prišiel lekár na miesto prehliadky utopeného muža po štyroch hodinách," uviedol Pavol Kudlička z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne. 

Drucker však tvrdí, že jeho rezort v spolupráci s odborníkmi a s Úradom pre dohľad pripravuje zmenu zákona, ktorá by tento problém definitívne vyriešila. Podľa odborníčky, ktorá s konaním lekárov nesúhlasí je zmena navrhovaná Druckerom dobrá, no otázkou je, kedy začne platiť.

"Za tento stav je zodpovedný štát, ktorý musí zabezpečiť svojim občanom nielen diagnostiku a liečbu, ale musí zabezpečiť prostredníctvom lekárov, mimo poskytovania zdravotnej starostlivosti aj prehliadku, ak niekto zomrie," uvádza Monika Palušková, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy